Pembekal cip GPU China Iluvatar CoreX melengkapkan pembiayaan AS $148.68 juta

China General GPU chip dan penyedia sistem pengkomputeran berprestasi tinggi Iluvatar CoreX, mengumumkan penyelesaian dua pusingan pembiayaan C + dan C ++ pada 13 Julai, dengan jumlah lebih dari 1 bilion yuan (AS $148.68 juta).

Pusingan C + diketuai oleh Financial Street Capital, dan pusingan C ++ diketuai oleh Hopu Fund dan Dana Inovasi Hopu-ARM. Perusahaan dan institusi terkenal seperti Dana Pertumbuhan Inovasi Sains dan Teknologi ZGC Science City, Shanghai Guosheng, Vista Investment juga turut serta dalam pusingan pelaburan.

Pusingan pembiayaan ini akan membantu syarikat menghasilkan cip penaakulan AI Zhikai 100 secara besar-besaran dan mengembangkan cip latihan AI generasi kedua dan ketiga Tian AI 200 dan 300. Perusahaan juga akan menggunakan uang tersebut untuk memperluas platform perisiannya dan mempercepat konvergensi teknologi dan grafik AI.

Iluvatar CoreX memperkenalkan reka bentuk cip GPU generiknya pada tahun 2018. Syarikat ini adalah penyedia domestik pertama cip GPU tujuan umum dan sistem superkomputer, dan komited untuk mengembangkan produk GPU berprestasi tinggi tujuan umum yang terkemuka di peringkat antarabangsa untuk mempercepat integrasi pengkomputeran AI dan rendering grafik.

Pada bulan Mac 2021, syarikat itu mengeluarkan produk GPU latihan awan 7nm domestik pertama-Tiangai 100. Pada akhir bulan Mac 2022, Tiangai 100 telah mencapai pesanan penjualan hampir 200 juta yuan, membantu pelanggan menerapkan lebih dari 200 senario.

Lihat juga:Teknologi Biren mengumumkan kejayaan ujian siri cip GPU BR100

Lu Jianping, Ketua Pegawai Teknologi Iluvatar CoreX, mengatakan, “Kami akan mematuhi jalan pengembangan bebas, dengan syarat generalisasi DSA, pengkomputeran grafik, grafik pengkomputeran, dan pembezaan mikro perkakasan. Berdasarkan kejayaan pengeluaran besar-besaran Tiangai 100, terus Tingkatkan prestasi produk.”