Pembangunan kereta Xiaomi melangkah lebih jauh

28 Julai,Teknologi SinaMenurut laporan itu, projek pengeluaran kereta Xiaomi akan memasuki tahap off-line kereta “model lembut” pada bulan September, dan kemudian ujian lapangan dan kitaran ujian musim sejuk akan dilakukan seperti yang dijadualkan.

Menurut maklumat yang diungkapkan oleh individu yang berkaitan, Xiaomi Automobile telah memperoleh beberapa kekurangan bekalan terkini dari rakan rantaian bekalannya. Pada masa yang sama, projek automotif juga merangkumi pasukan R&D Xiaomi Motors ke unit perniagaan yang lebih luas dalam Kumpulan Xiaomi, termasuk projek persiapan untuk penjualan dan operasi di China.

Ketika Xiaomi mengumumkan hasil tahunannya pada bulan Mac tahun ini, ia menyatakan dalam laporan kewangan bahawa kemajuan semasa dalam pembuatan kereta telah melebihi jangkaan. Pada masa yang sama, pada masa akan datang, kami akan terus mengembangkan penyelidikan dan pengembangan dalam bidang teras seperti pemanduan autonomi dan kokpit pintar. Menurut rancangan itu, Xiaomi Motors dijangka akan dihasilkan secara besar-besaran pada separuh pertama 2024.

Pada awal bulan Julai, sekumpulan foto kenderaan ujian memandu sendiri Xiaomi didedahkan dalam talian. Dilihat dari foto, kereta uji diubah dari BYD Han, dan bumbungnya dilengkapi dengan lidar yang dikembangkan oleh Hesai Technology.

Tidak lama dahulu, dalam pertemuan dalaman Xiaomi Motors, pengasas Lei Jun juga menamakan pasukan R&D kejuruteraan Xiaomi Motors. Walaupun terjejas oleh wabak ini dan bekerja dari rumah untuk waktu yang lama, kemajuan penyelidikan dan pembangunan yang berkaitan tidak ditangguhkan. Bilangan pekerja Xiaomi Motors kini telah melebihi 1.600.

Di samping itu, dari segi susun atur paten, dapat dilihat bahawa kemuncak pelaburan R&D Xiaomi terletak pada pemanduan automatik. Dari tahun 2012 hingga 2020, paten yang berkaitan dengan Xiaomi Automobile tertumpu pada rangkaian komunikasi tanpa wayar, pemprosesan data digital elektronik, penghantaran maklumat digital, komunikasi gambar, sistem kawalan lalu lintas, jarak, navigasi dan bidang lain.

Lihat juga:Xiaomi menafikan Lei Jun akan membuat debut prototaip kereta pada bulan Ogos

Dari Disember 2021 hingga Jun 2022, syarikat itu memohon 73 paten. Antaranya, terdapat 42 paten yang berkaitan dengan automasi pemanduan autonomi, 21 paten yang berkaitan dengan motor bateri, dan 4 paten yang berkaitan dengan kokpit pintar.