Pembangun teknologi pemanduan autonomi kenderaan Smarter Eyebag menerima pembiayaan Siri B bernilai AS $47 juta

Smarter Eye, sebuah syarikat penyelidikan dan teknologi untuk produk memandu sendiri, mengumumkan pada hari SabtuIa telah menutup pembiayaan Siri BBerjumlah hampir 300 juta yuan ($47.07 juta), dengan pelabur utama termasuk China Development Bank Venture Capital dan Lenovo. Pelabur lain termasuk Moom Group dan One Capital.

Zhiyan ditubuhkan di Beijing pada bulan Oktober 2014, menyediakan penyelesaian kesedaran persekitaran 3D automatik dan sistem keselamatan aktif berdasarkan algoritma penglihatan binokular.

Sebagai tambahan, Smart Eye adalah anggota ekosistem Baidu Apollo dan satu-satunya syarikat berteknologi tinggi yang dilaburkan oleh Baidu Apollo Fund di China yang memfokuskan pada sensor penglihatan pintar.

Pada tahun 2021, sistem amaran had ketinggian Smarter Eye akan diterapkan pada sejumlah produk RV China. Sistem keselamatan aktif kenderaan komersilnya telah diterima pakai oleh syarikat dalam bidang pengangkutan awam, agensi penyewaan dan pencegahan kebakaran. Di samping itu, sistem penglihatan stereo generasi ketiga yang baru dilancarkan, kamera tahan debu dan kalis air, sistem pratonton jalan raya, dan lain-lain dijangka menerima banyak pesanan OEM pada tahun 2022.

Dengan penerapan aplikasi ADAS yang berterusan, kamera binokular menunjukkan kelebihan teknikal dalam banyak adegan kompleks. Mendapat keuntungan dari pengurangan kos kamera binokular yang lebih jauh, Smart Eye menggabungkan algoritma penglihatan stereo dengan pembelajaran mendalam untuk secara beransur-ansur membangun daya saing utamanya.

Lihat juga:Teknologi Hesai mempamerkan keadaan pepejal hibrid kelas automotif baruLidar AT128 pada CES 2022

Di samping itu, kecerdasan automotif berkembang dengan peningkatan permintaan untuk persepsi tiga dimensi terhadap persekitaran pemanduan, dan kamera stereo lidar dan binokular dilengkapi pada model yang dihasilkan secara besar-besaran.

Dalam dua tahun terakhir, membangun casis pintar telah menjadi titik panas pelaburan kerana menjadikan kenderaan autonomi memandu dengan lebih lancar.

Berdasarkan satu set sistem pratonton jalan binokular, Smart Eye menyedari persepsi rekonstruksi 3D pengesanan jalan, dan pra-memandu sistem penggantungan kenderaan untuk menyesuaikan ketinggian dan mod pemanduan kenderaan dalam masa nyata.

Di samping itu, penyesuaian penggantungan bebas roda depan dan belakang dapat dipandu sesuai dengan lengkung ketinggian jalan, yang sangat meningkatkan kestabilan dan keselesaan pemanduan.