Pembangun cip MicroInnovation menerima lebih daripada AS $15.7 juta dalam pembiayaan Siri B, dan Shunwei Capital mengambil bahagian sebagai pelabur

Zhuhai MicroPort mengeluarkan pengumuman pada hari Jumaat yang mengatakan:Pembiayaan Siri B telah selesai, menerima lebih daripada 100 juta yuan (AS $15.7 juta). Pusingan ini diketuai oleh SummitView Capital, diikuti oleh Shunwei Capital, dan pemegang saham sebelumnya seperti Flyfot Ventures terus mengambil bahagian. Pusingan dana ini akan digunakan terutamanya untuk pengeluaran besar-besaran dan promosi cip pencitraan gelombang milimeter keselamatan, dan pengembangan cip radar gelombang milimeter automotif generasi akan datang.

Ditubuhkan pada bulan Mac 2017, MicroPort adalah pereka dan pengeluar cip CMOS milimeter gelombang/terahertz domestik dan modul radar. Bidang aplikasi utamanya termasuk Internet of Things, keselamatan, dan alat ganti kenderaan. Pada bulan Februari tahun ini, MicroCreative menyelesaikan puluhan juta yuan dalam pembiayaan Siri A, yang diketuai oleh Flyfot Ventures, termasuk pelabur seperti Platinum Ventures dan Baidu Ventures.

Pada tahun 2020, syarikat itu melancarkan Aries 76-81GHz dan siri cip Aries AIP (Antena Packaging) yang sesuai. Dengan prestasi berkualiti tinggi, syarikat itu dengan cepat diterapkan dalam bidang Internet of Things dan keselamatan.

Dalam bidang keselamatan pintar, berdasarkan cip Aries-AIP, Micro Creative melancarkan penyelesaian turnkey produk pengimejan pemeriksaan keselamatan 2D MIMO domestik pertama. Syarikat ini menyediakan pelanggan dengan peralatan pemeriksaan keselamatan gelombang milimeter pintar dengan definisi tinggi, kadar bingkai tinggi dan pengimbasan berkelajuan tinggi. Pada masa ini, ia telah diujicobakan dalam banyak acara domestik berskala besar dan projek keselamatan awam.

Lihat juga:ChipON melengkapkan pusingan pembiayaan C1

Dalam bidang Internet of Things industri, sejak pelancaran radar industri gelombang milimeter frekuensi tinggi 80GHz pada tahun 2020, produk mikro-kreatif telah mendapat pengiktirafan di pasaran. Syarikat ini adalah yang pertama menghasilkan radar industri gelombang milimeter frekuensi tinggi di China.

Dalam bidang pengangkutan pintar, produk radar lalu lintas gelombang milimeter 80GHz yang dibuat oleh kreativiti mikro mematuhi peraturan nasional dan digunakan dalam pelbagai senario seperti kawalan isyarat lalu lintas pintar bandar, kolaborasi kenderaan-jalan berkelajuan tinggi, dan pengesanan kejadian terowong.