Pemaju tenaga fusion Startorus Fusion menerima pelaburan malaikat

Startorus Fusion, sebuah syarikat pembangunan tenaga gabungan komersial China,Pada hari Khamis, ia mengumumkan bahawa ia telah menerima ratusan juta pelaburan malaikat dari Shunwei Capital, Kasda, Kunlun Fund, Telescope Investment, MSA Capital, Sequoia Seed Fund, K2VC, dan Unity Ventures. Menurut laporan, dana baru akan digunakan untuk pembangunan tenaga gabungan terkawal.

Startorus Fusion ditubuhkan pada tahun 2021 untuk membina reaktor peleburan komersial pertama di China, dan juga memfokuskan pada aplikasi komersial tenaga peleburan dan penyelidikan dan pengembangan teknologi yang berkaitan. Setelah memperoleh pusingan pembiayaan ini, alat peleburan tokamak sfera akan dibina di Provinsi Shaanxi. Unit ini dijangka dipasang dan ditugaskan dalam tahun ini untuk menghadkan plasma dan ion pemanasan kepada 1.5 keV (kira-kira 17 juta darjah Celsius).

Sejak tahun 1970-an, peranti gabungan Tokamak telah menjadi penyelesaian yang paling popular untuk gabungan nuklear yang dikawal kerana prestasi cemerlang dan kesukaran pembinaan dan operasi yang rendah. Pada masa ini, terdapat lebih daripada 100 tokamak yang telah dibina atau sedang dalam pembinaan di dunia, di mana ITER, TFTR dan DIII-D lebih terkenal. Banyak hasil eksperimen berdasarkan tokamak telah membuktikan kelayakan saintifik gabungan nuklear yang dikekang secara magnetik, dan juga telah menghasilkan tokamak sfera dengan kestabilan yang lebih baik dan ekonomi yang lebih tinggi.

Lihat juga:Syarikat penyelesaian automasi MegaRobo menerima pembiayaan Siri C bernilai $300 juta

Gabungan nuklear terkawal mempunyai banyak kelebihan seperti rizab bahan mentah tanpa had, keselamatan, dan pelepasan karbon sifar. Ia selalu dianggap sebagai penyelesaian utama untuk tenaga bersih. Penyokong peleburan terkawal mendakwa bahawa ia akan membantu masyarakat manusia untuk mengurangkan atau bahkan sepenuhnya menghilangkan pergantungannya pada bahan bakar fosil dan merupakan cara penting bagi manusia untuk mencapai pembangunan yang mampan.