Pegawai platform arus perdana di Persidangan Internet mengkritik industri video pendek dan “media diri”

Pada Persidangan Audio dan Video Dalam Talian China ke-9 (CIAVC) yang diadakan di Chengdu pada 3 Jun, ketua platform video arus perdana bersuara mengkritik video pendek dan platform yang disebut “media diri”.

Sejak persidangan pertama kali dilancarkan pada tahun 2013, para tetamu dan wakil dari industri audio dan video dalam talian telah dijemput untuk dipamerkan dan dibincangkan setiap tahun. Dengan slogan “Mempromosikan Tahap Baru Pembangunan Audio dan Video”, acara tahun ini memfokuskan pada lonjakan nilai pasaran video pendek dan siaran langsung. Selain platform media streaming audio dan video tradisional, para tetamu dari industri media diri juga diundang.

Walaupun menyedari popularitinya, perwakilan dari platform video arus perdana tidak menjauhkan diri dari kebimbangan mengenai potensi kesan negatif industri terhadap perlindungan hak cipta dan tingkah laku pengguna.

Gong Yu, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif iQiyi, percaya bahawa apa yang disebut “karya derivatif” yang berlaku di platform media diri harus dianggap sebagai bentuk pelanggaran hak cipta. Beliau percaya bahawa pencipta kandungan sedemikian menggabungkan kandungan yang tidak dibenarkan dengan kandungan asal untuk menghasilkan produk yang dicipta semula yang berada di ambang cetak rompak. Gong mendakwa bahawa “cetak rompak lembut” ini adalah yang paling mudah memasuki pasaran video pendek, di mana sejumlah besar kandungan haram dapat dibongkar untuk mengelakkan penapisan dan penapisan.

Fan Luyuan, Ketua Pegawai Eksekutif Youku dan Ali Pictures, menyuarakan pandangan Gong dan menegaskan bahawa masyarakat harus “merawat pelanggaran hak cipta dengan teruk seperti memandu dalam keadaan mabuk.” Fan membuat pernyataan itu sebagai tindak balas kepada laman web perkongsian video yang popular, Station B, dan menyatakan harapannya agar platform itu “menjadikan kandungan asli sebagai tujuan utamanya”.

Komen yang lebih kontroversial datang dari Sun Zhonghuai, naib presiden Tencent Video. Sebagai tindak balas kepada perbincangan mengenai perlindungan hak cipta, Sun menekankan bahawa “sepuluh tahun yang lalu, Youku… (dan lain-lain) laman web media streaming video generasi pertama mempunyai masalah pelanggaran hak cipta yang sangat serius.” Setelah sekian lama berdebat dan usaha pengawalseliaan, masalah itu akhirnya menjadi lega.

Menanggapi segera dan dangkalnya video pendek, Sun mengecam bahawa di sebalik kejayaannya, platform video pendek masih dipenuhi dengan kandungan “kecerdasan rendah, berkualiti rendah” yang boleh merosakkan kesihatan mental pengguna dalam jangka masa panjang.

“Banyak orang memainkan video pendek yang dicuci otak ini dengan kuat seperti orang bodoh di stesen kereta api, lapangan terbang dan stesen kereta bawah tanah… [Kandungan] akan menurunkan rasa dan estetika seluruh generasi dengan cepat,” kata Sun. Dia mengatakan bahawa dia percaya mekanisme pengedaran kandungan platform yang sangat diperibadikan menyumbang kepada potensi mengganggu ini, sambil menyindir bahawa “jika anda menyukai makanan babi, semua yang anda lihat adalah makanan babi”.

Sun juga menambah bahawa ciri-ciri sedemikian menimbulkan ancaman serius kepada kanak-kanak di bawah umur, dan perkembangan kesihatan mental mereka sangat bergantung kepada pengambilan maklumat mereka.

Lihat juga:WeChat memimpin dalam memerangi pelanggaran hak harta intelek video pendek

Sebagai tindak balas, Li Liang, naib presiden ByteDance, menjawab awal pagi ini. Li menunjukkan dalam sebuah artikel: “Mungkin pegawai [Tencent] ini tidak tahu bahawa satu-satunya platform video pendek yang tidak menerapkan’model perlindungan kecil’ seperti yang diperlukan adalah WeChat syarikat, yang mengaku mempunyai ratusan juta pengguna. Ciri’saluran’.” Dia juga menegaskan bahawa Tencent telah berusaha untuk mengembangkan perniagaan video pendeknya dan juga terus menyerang industri ini.

Laporan penyelidikan yang dikeluarkan pada persidangan itu menyatakan bahawaSehingga Disember tahun lalu, industri audio dan video Internet China mempunyai 944 juta pengguna. Jumlah pengguna platform video pendek mencapai 873 juta, merangkumi 88.3% daripada semua pengguna Internet. Dengan nilai keseluruhan lebih dari 1 trilion yuan ($157 bilion), industri hak cipta dalam talian kini merupakan salah satu pasaran yang paling menguntungkan dan berkembang pesat di China.