Panel Senat A.S. meluluskan rang undang-undang antimonopoli teknologi, beberapa syarikat China mungkin terjejas

Jawatankuasa Kehakiman Senat A.S. mengundi 16 hingga 6 pada hari KhamisAkta Inovasi dan Pilihan AOL.BloombergSebelum ini dilaporkan pada hari Rabu bahawa undang-undang antimonopoli dapat mempengaruhi ByteDance dan Tencent, dua syarikat teknologi utama China.

Sebelumnya, undang-undang antimonopoli yang dicadangkan mensasarkan syarikat platform dengan nilai pasaran lebih dari $550 bilion. Menurut piawaian ini, syarikat gergasi teknologi Amerika seperti Apple dan Amazon disertakan. Tetapi gergasi teknologi ini memberi amaran bahawa rang undang-undang itu akan memberi peluang kepada pesaing AS dan bahkan mengancam privasi pengguna. Rang Undang-Undang kini mempertimbangkan untuk memperluaskan lagi kriteria untuk platform yang perlu dilindungi. Sebagai tambahan kepada permodalan pasaran mereka, platform dengan lebih daripada 1 bilion pengguna aktif bulanan atau $550 bilion dalam jualan bersih global tahunan akan tertakluk kepada undang-undang antitrust.

Di bawah standard baru ini, TikTok ByteDance dan Tencent‘s WeChat International akan berada di bawah bidang kuasa.

Pada bulan Jun 2021, Dewan Perwakilan AS mengumumkan lima draf versi undang-undang antimonopoli baru. Pada bulan yang sama, Jawatankuasa Kehakiman Dewan melakukan yang terbaik untuk meluluskan empat daripada mereka. “Inovasi dan Pilihan Online Act” AS adalah kandungan inti, yang bertujuan untuk melarang platform besar terlibat dalam tingkah laku yang bermanfaat bagi produk atau perkhidmatan mereka sendiri tetapi tidak kondusif untuk pengguna perniagaan lain. Ini juga bertujuan untuk melarang diskriminasi terhadap pengguna perniagaan dalam keadaan yang serupa, seperti melarang pesaing menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan oleh platformnya dan melarang pengguna perniagaan menggunakan data yang tidak didedahkan yang dikumpulkan dalam perkhidmatan mereka untuk mendorong produk dan perkhidmatan mereka sendiri.

Lihat juga:Menilai platform ChinaEkonomi 2022

Rang undang-undang itu kemudian disebut sebagai “usaha perundangan terbesar” oleh jawatankuasa kecil kongres terhadap segelintir syarikat teknologi besar. Sekiranya rang undang-undang tersebut diluluskan di Senat dan Dewan, Big Four Tech-iaitu Amazon, Apple, Facebook dan Google-harus merevolusikan amalan perniagaan mereka, menjadikannya lebih sukar untuk memperoleh syarikat lain dan bahkan boleh menyebabkan perpecahan.

Pada hari Selasa, Microsoft mengumumkan pembelian gergasi permainan Activision Blizzard bernilai $68.7 bilion. Bagi agensi antimonopoli AS yang berikrar untuk menindak kekuatan pasaran syarikat teknologi besar, perjanjian terbesar dalam sejarah Microsoft kemungkinan akan menjadi “tumpuan” bagi mereka.