Pakej pemasangan WeChat berkembang 575 kali dalam 11 tahun

Pemuat naik stesen B “Technology Boy” mengeluarkan video pada 25 Julai, menunjukkanDia menyahsulit pakej pemasangan WeChat Android 8.0.24 melalui kejuruteraan terbalik perisian, Terokai apa yang telah dialami oleh WeChat dari “ringan dan mudah digunakan” hingga “tebal” hari ini. Setelah penyahmampatan, didapati bahawa versi WeChat 8.0.24 berukuran 617MB, menempati 634MB ruang, dan berisi 12639 fail, sementara versi WeChat 1.0 berukuran 737KB, menempati 1.03MB ruang, dan hanya memiliki 199 fail.

Pengunggah mengatakan bahawa kod yang sebenarnya digunakan untuk menjadikan fungsi sembang aplikasi popular berfungsi hanya 0.1%. Kecuali untuk fungsi seperti saluran video WeChat, kebanyakan kod digunakan untuk menjalankan program mini. “99.9 peratus ruang yang ditempati oleh WeChat adalah untuk menyimpan ciri dan sumber sampah,” katanya.

Versi Android 1.0 yang dikeluarkan pada Januari 2011 hanya 457KB, tetapi 11 tahun kemudian, versi 8.0.24nya telah mencapai saiz 257MB, iaitu 575 kali lebih besar. Di samping itu, versi 8.0.25 yang baru dikemas kini telah mencapai 263MB, yang lebih besar daripada banyak perisian PC.

Lihat juga:Tencent menguji fungsi menaiki kenderaan di WeChat

Sebilangan besar netizen juga mengatakan bahawa aplikasi telefon pintar menempati lebih banyak ruang, menempati hingga tiga hingga empat ratus MB ruang penyimpanan. Akibatnya, ramai yang mendapati telefon pintar mereka kehabisan memori dengan cepat, dan pengguna dengan storan dalaman yang tidak mencukupi hanya dapat membersihkan cache setiap hari. Beberapa netizen juga mengatakan bahawa jumlah ruang yang ditempati oleh QQ dan WeChat telah melebihi 70GB.

Sebabnya, kata beberapa pengaturcara, adalah bahawa aplikasi semasa memperkaya ciri mereka, seperti WeChat mempunyai pelbagai fungsi, seperti program mini, permainan, saluran video, membeli-belah, siaran langsung, dll. Aplikasi lain sama seperti WeChat.