Pakar dari Forum Sistem Makanan Pinduoduo mengatakan bahawa pemodenan industri makanan pertanian China telah membawa peluang pelaburan dan pembelajaran

Pakar dari Forum Sistem Makanan Pinduoduo mengatakan bahawa usaha China untuk memodenkan industri pertanian dan makanan memberikan peluang besar untuk pelaburan dan kerjasama.

Profesor Jia Xiangping dari Akademi Sains Pertanian China mengatakan bahawa dari tahun 2010 hingga 2018, kurang daripada 3% transaksi modal teroka di China berlaku dalam industri makanan pertanian. Dia menyatakan bahawa lebih banyak tawaran berlaku dalam bidang pertanian, teknologi makanan dan perkhidmatan daripada pada hari-hari awal ketika mereka melabur terutamanya dalam aplikasi pemasaran.

Beliau berkata, penggunaan kewangan hibrid sebagai kaedah menarik modal perniagaan untuk projek yang menyumbang kepada pembangunan mampan di samping memberi pulangan kewangan kepada pelabur adalah trend global yang boleh dipromosikan di China. Menurut anggarannya, peluang pembiayaan sosial yang belum diterokai di negara ini bernilai antara $93 bilion dan $208 bilion.

“Kami beruntung hidup di era di mana terdapat banyak inovasi inspirasi yang mengubah hidup kita,” kata Jia dalam perbincangan panel bertajuk “Bagaimana China Menyemai Benih untuk Sistem Makanan yang Lebih Berkelanjutan”. “Kita perlu melampaui pembenihan, kerana inovasi relatif lebih mudah, tetapi inovasi sukar untuk bertahan. Penting untuk menskala”.

Profesor Jia Xiangping memberikan laporan di Forum Sistem Makanan Pinduoduo. (Sumber: Forum Sistem Makanan)

Pada bulan Mei tahun ini, China mengeluarkan panduan yang menggalakkan pelaburan sosial dalam 13 sektor pertanian dan luar bandar sebagai sebahagian daripada usaha China untuk memulihkan ekonomi luar bandar dan mempromosikan pemodenan pertanian. Termasuk penanaman dan pembiakan moden, pemprosesan dan peredaran produk pertanian, inovasi teknologi pertanian, pertanian pintar, penanaman bakat pertanian, infrastruktur luar bandar, dll.

Zhu Jing, seorang profesor di Universiti Pertanian Nanjing, dalam perbincangan panel yang sama membincangkan Rancangan Lima Tahun ke-14 China, pelan induk ekonomi kerajaan pusat bagi tempoh 2021 hingga 2025. Beliau menekankan bidang keutamaan baru untuk pemodenan pertanian, seperti membina industri benih yang kuat dan menaik taraf kemudahan penyimpanan dan pengangkutan rantaian sejuk.

Profesor Zhu Jing memberikan laporan di Forum Sistem Makanan Pinduoduo. (Sumber: Forum Sistem Makanan)

Pemodenan pertanian China telah membawa peluang kepada kedua-dua negara membangun dan maju. Sebagai contoh, negara-negara membangun boleh belajar dari pengalaman China dalam mengimbangi matlamat keselamatan makanan dengan keperluan untuk melindungi alam sekitar. Zhu berkata bagi negara maju, China menawarkan peluang pelaburan dalam teknologi dan juga menyediakan pasaran yang besar untuk jualan produk pertanian dan makanan mereka.

Fan Shenggen, seorang profesor di Universiti Pertanian China yang juga anggota kumpulan yang sama, mengatakan wabak pneumonia mahkota baru telah menjadikan sistem makanan global lebih rentan kerana berjuta-juta orang tidak mampu membeli makanan yang sihat dan berkhasiat. Zhu Hefan adalah pengarang bersama Laporan Makanan China dan Dasar Makanan Global 2021, yang mengemukakan cadangan untuk merenungkan sistem makanan pertanian dunia pasca-wabak.

Laporan itu menyatakan bahawa keutamaan harus diberikan kepada pembangunan teknologi yang mampan, intensif dan berorientasikan pemakanan, seperti penggunaan teknologi bio-intensif untuk membiakkan varieti tanaman hasil tinggi, tinggi nutrien dan penggunaan teknologi pengeluaran pertanian bersih.

Profesor Fan menyampaikan ucapan di Forum Sistem Makanan Pinduoduo. (Sumber: Forum Sistem Makanan)

“Kita perlu bekerjasama untuk mengelakkan ribut sempurna dari perubahan iklim, krisis kesihatan, gangguan dalam perubahan bekalan dan pertumbuhan ekonomi yang menyusut,” kata Pham. Dia merujuk kepada keadaan kelaparan di dunia. “Dengan penyebaran vaksin yang cepat, cepat atau lambat, kemungkinan keadaan akan menjadi lebih baik pada akhir tahun ini.”

“Jadi persoalannya adalah bagaimana kita membangun kembali sistem makanan kita, bukan hanya pemulihan? Pemulihan tidak cukup baik. Kita perlu membangun kembali dengan lebih baik untuk kesihatan manusia, untuk kesihatan planet ini,” kata Pham.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Pinduoduo Chen Lei, kanan, dan Yang Rongwen, kiri, berbual di Fireside di Forum Sistem Makanan Pinduoduo. (Sumber: Forum Sistem Makanan)

Chen Lei, ketua dan CEO Pinduoduo, sebelumnya menanggapi sentimen itu dalam sembang perapian di Forum Sistem Makanan.
“Kita perlu sumbang saran dan fikirkan penyelesaian yang memberi manfaat kepada rakyat,” katanya. “Sekiranya kita melihat setiap aspek sistem makanan pertanian dari penanaman hingga pengedaran hingga penggunaan, kita akan melihat bahawa teknologi benar-benar membantu mewujudkan daya tahan yang lebih baik di tengah kesulitan dan cabaran”.

Untuk mewujudkannya, “kita benar-benar perlu melibatkan semua pihak berkepentingan, yang akan merangkumi pemerintah daerah, pakar pertanian dan semua petani,” katanya.

Sejak ditubuhkan pada tahun 2015, Pinduoduo telah memfokuskan diri pada pertanian dan telah menghubungkan sekitar 16 juta petani dengan lebih dari 820 juta pangkalan penggunanya. Dengan mempromosikan penjualan kepada pengguna di seluruh negara, Pinduoduo telah membantu meningkatkan penghidupan penanam dengan mempelbagaikan saluran penjualan produk pertanian.

Lihat juga:Pinduoduo mendahului dengan 824 juta pengguna, bersumpah untuk menggunakan skala selamanya

“Apa yang dilakukan Pinduoduo untuk meningkatkan pertanian China akan memberi harapan kepada banyak orang di negara-negara membangun,” kata George Yeo, seorang sarjana pelawat di Sekolah Dasar Awam Lee Kuan Yew dan pengarah bebas Pinduoduo. “Pertanian di negara mereka juga dapat ditingkatkan, dan nasib mereka tidak diperoleh oleh syarikat multinasional, tetapi oleh orang yang lebih pintar, lebih banyak teknologi, logistik yang lebih baik”.