Pada masa akan datang, usaha sama pemanduan autonomi Volkswagen-Huawei mungkin diketuai oleh Su Jing

Laporan terkiniMengatakan Volkswagen sedang berbincang dengan syarikat gergasi telekomunikasi dan elektronik China Huawei untuk membeli unit pemanduan autonomi dengan harga berbilion euro. Rundingan telah berlangsung selama berbulan-bulan mengenai sistem teknologi yang belum dikuasai oleh Volkswagen. Jurucakap Volkswagen enggan mengulas, sementara Huawei belum memberi respons pada jam 3 petang Selasa.

Seseorang yang biasa dengan perkara itu memberitahuBerita PembersihanKedua-dua pihak memang berunding. Kerjasama itu mungkin melibatkan usaha sama antara dua syarikat, dibiayai dan dikawal oleh Volkswagen, sementara Huawei menyediakan teknologi dan menjadi pembekal Tier 1 kepada Volkswagen. “Sepertinya Huawei menjual perniagaan memandu sendiri kepada Volkswagen dengan harga sekitar 10 miliar yuan ($1,58 bilion),” kata orang itu, walaupun jumlah yang tepat masih dibincangkan.

Pada bulan Januari tahun ini, Ketua Pegawai Eksekutif Volkswagen Group China Stephan Wöllenstein mendedahkan bahawa syarikatnya dan Huawei memang sedang berunding, tetapi tidak ada berita yang dapat disahkan pada tahap ini, termasuk pembentukan usaha sama antara kedua-dua pihak. Tidak lama kemudian, Ketua Pegawai Eksekutif Volkswagen Herbert Diss mengatakan pada 17 Februari bahawa dia menjangkakan industri automotif akan mempopularkan teknologi pemanduan autonomi dalam 25 tahun, dan syarikat itu berusaha untuk menjalin kerjasama baru untuk meningkatkan kemandirian dalam bidang perisian. kemampuan.

Terdapat tanda-tanda yang semakin meningkat bahawa beberapa kemajuan telah dicapai dalam rundingan antara kedua-dua syarikat. Orang yang biasa dengan perkara itu juga berkataSu Jing, bekas ketua Bahagian Produk Memandu Pintar Huawei, yang mengundurkan diri pada Januari tahun ini, akan bergabung dengan syarikat usaha sama sebagai ketua produk.

Menurut laporan Yicai, banyak pekerja bahagian produk pemanduan autonomi Huawei menerima “wawancara pemindahan dalaman.”

Lihat juga:Huawei melancarkan AIOT M5, SUV pertama yang dilengkapi dengan kokpit pintar HarmonyOS

Di samping itu, pada bulan Julai tahun lalu, Huawei dan Volkswagen bersama-sama melancarkan platform simulasi bersepadu tumpukan penuh, yang merupakan aplikasi berskala besar pertama penyelesaian serupa dalam industri automotif China.

Walau bagaimanapun, Huawei bukan satu-satunya penyedia penyelesaian pemanduan autonomi untuk kerjasama Volkswagen. Sebelumnya, Ketua Pegawai Eksekutif Volkswagen China mendedahkan bahawa ia bekerjasama dengan DJI mengenai pengeluaran besar-besaran pemanduan autonomi. Pada bulan Januari tahun ini, Cariad, anak syarikat perisian Volkswagen Group, dan Bosch menjalin kerjasama di mana kedua-dua pihak akan bersama-sama mengembangkan perisian pemanduan autonomi untuk kereta penumpang Volkswagen.

Volkswagen juga sedang membina kilang baru utama untuk kenderaan elektrik utamanya, Sany, dengan pengeluaran besar-besaran dijangka bermula pada tahun 2026.