Orange Electric Mobility, usaha sama antara Didi dan Li Automobile, mengajukan kebangkrutan

Pada 11 Ogos,Beijing Orange Electric Travel Technology Co., Ltd., kes semakan kebankrapan baruKedua-dua pemohon dan responden adalah Beijing Orange Electric Travel Technology Co., Ltd., dan mahkamah yang menangani kes tersebut adalah Mahkamah Rakyat Menengah No. 1 Beijing.

Pada bulan Mac 2018, syarikat gergasi domestik Didi dan syarikat kenderaan tenaga baru Lithium Automobile mencapai perjanjian kerjasama strategik. Kedua-dua syarikat itu bersama-sama melabur 400 juta yuan (AS $59.35 juta) untuk menubuhkan “Orange Electric Travel”, dengan Didi memegang 51% dan Lee Auto memegang 49%. Yang Jun, naib presiden global Didi, berkhidmat sebagai ketua dan orang sah Orange Electric Travel, dan Shen Yanan, pengasas bersama dan presiden Lee Automobile, berkhidmat sebagai CEO.

Pada masa itu, tujuan usaha sama itu adalah untuk membuat produk dan perkhidmatan perjalanan baru, termasuk produk kenderaan elektrik pintar yang didedikasikan untuk aplikasi perjalanan, operasi dan perkhidmatan armada pintar, dan juga untuk membuat aplikasi berskala besar untuk pemanduan automatik.

Lihat juga:Perniagaan carpooling Didi dikatakan muflis

Sejak itu, kedua-dua pihak telah bekerjasama untuk mengembangkan MPV elektrik tulen. Menurut LatePost, kenderaan elektrik, yang mempunyai kod dalaman D01, pada awalnya akan menggunakan casis yang sama dengan Li Auto One dan disesuaikan untuk perniagaan “eksklusif” dan “carpooling” Didi.

Perlu diingat bahawa kereta ini pada awalnya dirancang untuk dihasilkan secara besar-besaran pada awal tahun 2020, tetapi kerana kedua-dua pihak tidak meneruskan pelaburan tambahan, pengeluaran telah ditangguhkan.

Pada bulan April 2020, Li Xiang, pengasas Bilibili Automobile, dan Cheng Wei, pengasas Didi, membincangkan semula kerjasama antara kedua-dua syarikat itu dan memutuskan untuk memisahkan Orange Electric Travel dari Bilibili. Ideanya adalah untuk membina OEM dan syarikat pelancongan bebas sebelum membawa pemegang saham strategik baru.

Salah satu laman web pertanyaan komersial menunjukkan bahawa terdapat 2 keping maklumat mengenai orang yang dikenakan penguatkuasaan hutang tertunggak Orange Electric Travel, dengan jumlah hutang 16.308.07 juta yuan (AS $2.42 juta). Antaranya, pada bulan Februari tahun ini, Beijing Orange Electric Travel disenaraikan sebagai penghutang utama oleh Mahkamah Rakyat Chaoyang Beijing, dan subjek pelaksanaannya adalah 13.8596 juta yuan (AS $2.06 juta).