Or Foundation dan SHEIN meletakkan asas untuk perubahan global dalam dana tanggungjawab pengeluar

Or Foundation, sebuah organisasi nirlaba yang berpusat di AS dan Ghana yang didedikasikan untuk keadilan alam sekitar, pendidikan dan pengembangan fesyen, dan peruncit dalam talian untuk produk fesyen, kecantikan dan gaya hidup SHEIN mengumumkan pada hari SelasaPerjanjian bertahun-tahun untuk melancarkan dana tanggungjawab pengeluar lanjutan (EPR) Shein.

Dana ini akan membantu memajukan reka bentuk dan pelaksanaan strategi kemapanan ekologi dan sosial, dengan memberi tumpuan kepada pakaian yang memasuki perdagangan pakaian terpakai global dan sering merawat perdagangan terpakai sebagai sisa.

Perjanjian antara Or Foundation dan SHEIN, yang pertama seumpamanya, menetapkan komitmen tahunan jenama untuk menyokong usaha pengurusan sampah di masyarakat yang sangat dipengaruhi oleh sisa tekstil. Perjanjian itu adalah sebahagian daripada dana EPR Shein yang baru diumumkan, yang mana syarikat itu akan memasukkan $50 juta selama lima tahun akan datang. Pembiayaan ini akan digunakan untuk tujuan global, selaras dengan komitmen Schenn untuk menangani pengurusan sisa tekstil global dan mempromosikan pembangunan ekonomi pekeliling, serta sebarang kewajipan EPR yang lain.

Liz Ricketts, pengasas bersama dan pengarah eksekutif Or Foundation (Or Foundation), berkata: “Kami sentiasa memanggil jenama untuk membayar bil mereka untuk komuniti yang menguruskan sampah, yang merupakan langkah penting ke arah akauntabiliti. Apa yang kami rasa benar-benar revolusioner adalah pengakuan Shein bahawa pakaian mereka mungkin berakhir di Cantamanto, fakta sederhana yang tidak ada jenama fesyen utama lain yang bersedia menyatakan sejauh ini”.

Sebagai penerima geran asal, Menerima $5 juta setahun daripada jumlah dana selama tiga tahun, Or Foundation akan menggunakan sumber-sumber ini untuk memperluaskan program perantisan Mabilgu (“Sisterhood”) mereka, Memberi latihan untuk wanita muda yang memakai beg pakaian terpakai di kepala mereka, Inkubasi perniagaan komuniti yang mengubah sisa tekstil menjadi produk baru, merintis inisiatif fiber-to-fiber dengan pengeluar tekstil Ghana dan meningkatkan pasaran Cantamanto melalui visi berasaskan komuniti untuk memastikan pasaran pakaian terpakai terbesar di dunia adalah tempat kerja yang selamat dan bermaruah.

Or Foundation juga akan mengagihkan semula sebahagian daripada geran asal kepada organisasi gabungan di Ghana. SHEIN akan bekerjasama dengan Or Foundation untuk mengenal pasti penerima geran tambahan tahun ini dan tahun-tahun akan datang di negara lain yang terjejas oleh masalah sisa fesyen.

Kedua-dua SHEIN dan Or Foundation berkomitmen untuk mendukung usaha lokal untuk menjaga pakaian dalam edaran, mengurangi sampah, dan membersihkan dan mengitar semula kawasan yang terkena sampah tekstil. Awal tahun ini, Shin mengumumkan bahawa ia adalah penandatangan kepada perkongsian dan inisiatif global untuk menangani penggunaan semula dan kitar semula produk.

Lihat juga:SHEIN melancarkan barisan pakaian mesra alam baru evoluSHEIN