OPPO memberi ganjaran AS $433,000 kepada 10 pemenang 2022 Innovation Accelerator Research Institute

Pada 29 Ogos, jenama elektronik pengguna China OPPO mengumumkan 10 pemenangPemecut inovasi Institut Penyelidikan OPPO pertamaPasukan dari seluruh dunia mengemukakan cadangan teknikal yang bertujuan untuk menangani beberapa cabaran terbesar masyarakat. Selepas proses penyerahan dan semakan selama tiga bulan, 10 pasukan pemenang akan berkongsi 3 juta yuan ($433,482) dana anugerah dan sumber lain yang disediakan oleh OPPO dan rakan-rakannya.

Innovation Accelerator dilancarkan pada bulan Mei tahun ini untuk menyokong kepercayaan “inovasi jinak” OPPO dengan mencari cadangan asli untuk menyelesaikan cabaran utama dalam teknologi kebolehaksesan dan kesihatan digital. Selama tiga bulan, sebuah jawatankuasa Institut OPPO dan rakan-rakannya menilai cadangan tersebut. Cadangan itu dinilai berdasarkan empat kriteria: “kelayakan, inovasi dan keaslian, nilai sosial dan potensi jangka panjang.”

10 skim pemenang yang dipilih daripada sejumlah 536 penyertaan termasuk sistem yang direka untuk mengesan gempa bumi lebih awal melalui laporan intensiti pantas, Sistem untuk mengesan demensia awal melalui pergerakan mata dan metrik kecil lain, projek yang dapat menghasilkan gambar interaktif di ruang bebas tanpa memerlukan media atau skrin tambahan, alat bantu pendengaran inovatif yang dibina dari perkakasan audio Bluetooth dan algoritma bantuan pendengaran eksklusif, dan banyak lagi.

Demonstrasi itu diadakan di Israel, India dan China sebagai sebahagian daripada proses penilaian dan pemilihan.OPPO juga membuat debut Perancis VivaTech 2022-acara keusahawanan dan teknologi terbesar di Eropah-untuk mempromosikan pemecut inovasi OPPO dan berkongsi visinya untuk masa depan yang lebih baik dan inklusif.

Berikutan pengumuman itu, OPPO akan membantu 10 pasukan untuk terus membangun dan mempromosikan teknologi mereka dengan menyediakan sokongan kewangan, sumber pemasaran, peluang untuk menerapkan konsep mereka dalam produk OPPO, dan mempamerkan idea mereka di acara global.

Lihat juga:“Teknologi untuk Baik”: Jawapan Eropah untuk Inovasi Teknologi

Selama bertahun-tahun, OPPO sendiri telah mengumpulkan pengalaman yang kaya dalam bidang teknologi kebolehaksesan dan kesihatan digital. Sebagai contoh, siri OPPO Find X3 merangkumi peningkatan penglihatan warna yang bertujuan untuk meningkatkan pengalaman visual bagi mereka yang kurang penglihatan warna. OPPO membawa penyesuaian penuaan ke sistem operasi ColorOS dan produk pintarnya, yang membolehkan pengguna tua menikmati faedah dan kemudahan teknologi. Di samping itu, OPPO juga menubuhkan Makmal Kesihatan OPPO untuk membangunkan penyelesaian kesihatan pencegahan untuk membantu pengguna memupuk tabiat hidup yang sihat.