OPPO melabur dalam pembuat cip sensor 3D untuk menyesuaikan foton

Media CinaFijiphilippines. kgmDilaporkan pada hari Isnin bahawa Shenzhen Aps Photonic Technology Co., Ltd. mendaftarkan perubahan dengan Pentadbiran Industri dan Perdagangan pada hari Sabtu. James Harris bukan lagi pemegang saham, dan Guangdong OPPO Mobile Communications Co., Ltd. kini memegang 3% saham dalam syarikat itu.

James Harris adalah ahli pengasas Adaps Photonics. Dr. Harris adalah ahli Akademi Kejuruteraan Kebangsaan dan profesor di Sekolah Kejuruteraan Universiti Stanford.

Tiga pengasas Adaps Photon yang lain, Jia Jieyang, Zang Kai dan Li Shuang, adalah pelajar Harris. Mereka bekerja bersama selama enam tahun di Stanford sebelum memulakan perniagaan bersama.

Pengasas terakhir syarikat itu, Zhang Chao, lulus dari Universiti Teknologi Delft di Belanda, di bawah bimbingan Edoardo Charbon, profesor penuh peranti avalanche foton tunggal (SPAD).

Semua pengasas telah bekerja di syarikat teknologi asing yang besar dan mempunyai banyak pengalaman sebelum mereka memulakan Adaps Photonics. Syarikat itu ditubuhkan pada 2018 selepas melalui proses permohonan SPAD selama dua tahun.

Walaupun Adaps Photonics ditubuhkan selama tiga tahun, syarikat itu telah menunjukkan beberapa hasil yang luar biasa dalam cip sensor 3D optoelektronik berprestasi tinggi domestik (dToF). Syarikat dan pengasasnya telah membuat beberapa kejayaan dalam teknologi ini, yang semuanya bermaksud peningkatan minat pelabur.

Dalam dua tahun terakhir, Adaps Photon telah menyelesaikan dua pusingan pembiayaan dengan jumlah puluhan juta yuan.

Pada bulan Jun 2020, Adaps Photon menyelesaikan pusingan pembiayaan A1 bernilai 10 juta yuan (AS $1.548 juta). Pelaburan ini diketuai oleh rakan kongsi Lightspeed China, diikuti oleh Shenzhen Oufei Investment Holdings Co., Ltd;

Pada bulan Oktober 2020, Adaps Photon menyelesaikan pusingan pembiayaan A + bernilai puluhan juta yuan. Pelaburan ini diketuai oleh Xiaomi, diikuti oleh Jinsong Capital, Zhen Fund, Legendary Star, dan Lightspeed China. Modal berdaftar syarikat kemudian meningkat dari 2.0998 juta yuan menjadi 2.4314 juta yuan.

Lihat juga:OPPO mengeluarkan pengecas kilat magnetik MagVOOC

Pada bulan Julai tahun ini, Adaps Photonics mengeluarkan sensor pencitraan foton tunggal dToF dengan kod bernama ADS3003, yang merupakan cip sensor dToF domestik pertama yang menggunakan teknologi penumpukan 3D. Sebelumnya, teknologi ini hanya terdapat dalam cip pengimbas lidar yang dikembangkan bersama oleh Apple dan Sony dan digunakan pada peranti iPad Pro dan iPhone 12 Pro.

Adaps Photonics kini menawarkan penyelesaian penerima lidar berprestasi tinggi SiPM, penyelesaian pencitraan array kawasan SPAD, dan perkakasan dan algoritma fusion dToF.