OpenSea menambah keupayaan untuk mengagihkan pendapatan kepada pelbagai pencipta

OpenSea, pasaran Web 3 untuk koleksi NFT dan enkripsi, tweet pada 28 Julai bahawa banyak pencipta kini dapat memperoleh pendapatan dari senarai OpenSea, dan projek yang ingin disumbangkan sekarang, atau projek dengan banyak pencipta, dapat membagikan kos.

Pendapatan pencipta ini dibayar apabila mereka dipindahkan dari satu dompet ke dompet yang lain selepas setiap pembelian NFT. Walau bagaimanapun, OpenSea pada masa ini tidak menyokong penyesuaian yuran pencipta Solana NFT secara langsung di platform, jadi pengguna perlu menyiapkannya atau mengubahnya di blockchain.

Pemilik koleksi boleh menetapkan peratusan sehingga 10% daripada jumlah harga jualan barangan yang mereka jual. Mereka juga boleh membahagikan yuran pencipta secara merata di antara beberapa alamat dan mengubah peratusan pada bila-bila masa.

Pada tahun 2021, pendapatan OpenSea yang berpusat di New York mencapai $2.75 bilion pada bulan September 2021 kerana minat terhadap NFT meningkat. Namun, baru-baru ini, dalam 30 hari terakhir, ia hanya menghasilkan transaksi bernilai $785 juta, penurunan 195%, menurut data rantai yang diperoleh DappRadar pada 21 Jun.

Lihat juga:Pengasas bersama OpenSea Alex Atala akan meninggalkan syarikat itu pada akhir bulan Julai

Dalam salah satu berita penting baru-baru ini mengenai platform ini, ia melaporkan pelanggaran data e-mel secara besar-besaran kerana seorang pekerja Pelanggan.io menyalahgunakan akses pekerjanya untuk memuat turun dan berkongsi alamat e-mel pengguna Opensea. Lebih daripada 1.8 juta alamat e-mel dikatakan telah dibocorkan.