NIO untuk menghantar bateri keadaan pepejal 150 kWh pada suku keempat

Pada 21 Julai, NIO berkataIa merancang untuk menghantar bateri keadaan pepejal 150 kWh pada suku keempat 2022Bateri menggunakan elektrolit pepejal, bahan anod komposit silikon-karbon dan bahan anod nikel ultra tinggi. Ketumpatan tenaga sel tunggal ialah 360Wh/kg.

Jangka hayat bateri NEDC bagi NIO ES8, ES6 dan ET7 masing-masing akan mencapai 850 kilometer, 900 kilometer dan lebih 1,000 kilometer. Pengguna boleh mendapatkan bateri baru dengan skema peningkatan yang fleksibel.

Pada “Hari NIO” pada 9 Januari tahun lalu, syarikat itu mengeluarkan bateri keadaan pepejal 150 kWh pertama, sedan ET7 pertama dan sistem pemanduan autonomi. Bateri ini adalah bateri kuasa dalam kenderaan berkapasiti tertinggi yang dikeluarkan oleh syarikat kereta setakat ini, dan ia juga merupakan bateri keadaan pepejal pertama yang dipasang pada kereta yang dihasilkan secara besar-besaran.

William Li, pengasas NIO, mengatakan bahawa bateri masih membawa cecair (elektrolit) dan pengeluaran besar-besaran bateri semua keadaan pepejal masih jauh kerana permintaan pasaran semasa untuk bateri keadaan pepejal sangat rendah. Industri ini meramalkan bahawa pengeluaran besar-besaran bateri semua keadaan pepejal akan memakan masa 5 hingga 10 tahun. Namun, dia juga mendedahkan bahawa ujian kecil bateri keadaan pepejal telah memenuhi syarat teknikal.

Lihat juga:NIO mungkin melancarkan dalaman ET5 di Pameran Auto Chengdu

Neo menghantar 12.961 kereta baru pada bulan Jun 2022, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 60.3%. Dari Januari hingga Jun 2022, 50.827 kereta baru dihantar, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 21.1%. Bukan hanya itu, stesen pertukaran baterinya menyediakan lebih daripada 30,000 perkhidmatan pertukaran bateri setiap hari. Maksudnya, rata-rata setiap 2.8 saat, sebuah kereta NIO diisi sepenuhnya dari stesen pertukaran bateri.