NIO untuk membina cerucuk pengecasan ultra cepat yang disejukkan dengan cecair

Pada 6 Julai, syarikat automotif China NIO secara rasmi mengadakan Hari Kuasa NIO 2022. Dalam acara tersebut, ringkasan komprehensif mengenai perkhidmatan kuasa syarikat dalam empat tahun sejak NIO Power ditubuhkan. Ia turut mengumumkanPenyelesaian untuk membina rangkaian pensuisan bateri kuasa berkelajuan tinggiPada tahun 2025, ia akan merangkumi 19 kawasan metropolitan dengan sembilan menegak dan sembilan mendatar. Di samping itu, NIO berhasrat untuk membina stesen pertukaran bateri kuasa generasi ketiga dan cerucuk pengecasan super dengan kekuatan puncak 500kW.

Presiden NIO Qin Lihong mengatakan bahawa syarikat itu merancang untuk melancarkan kemudahan penjanaan kuasa baru seperti cerucuk pengecasan ultra cepat yang disejukkan dengan cecair dengan kuasa puncak 500kW dan arus puncak 650A dan stesen pertukaran bateri generasi ketiga dari akhir tahun ini hingga awal tahun depan.

Khususnya, mengenai stesen pertukaran bateri generasi ketiga, NIO sedang menguji stesen sampel, yang mungkin menyokong platform voltan tinggi 800V. Dari segi pek bateri platform voltan tinggi 800V dan menyokong sistem pertukaran bateri, NIO mengumumkan pembukaan kemudahan berkaitan kepada seluruh industri.

Di antara cerucuk pengecasan pantas yang biasa di pasaran, Tesla mempunyai cerucuk pengecasan 250kW yang lebih pantas, yang dapat memenuhi kelajuan pengecasan jarak pelayaran 120 kilometer dalam 10 minit.

Lihat juga:NIO bina stesen pertukaran bateri ke-1000

Kuasa pengecasan 500kW NIO adalah dua kali ganda daripada Tesla, yang bermaksud bahawa jarak tempuh tambahan selama 10 minit pengisian mungkin melebihi 200 kilometer, yang cukup untuk memenuhi keperluan penggunaan perjalanan harian, dan pengalaman pengisian tenaga lebih dekat dengan kenderaan bahan bakar.

Sejak stesen pertukaran bateri pertama NIO beroperasi pada tahun 2018, syarikat itu telah menyelesaikan pembinaan 1,011 stesen pertukaran bateri (termasuk 256 lebuh raya). Antaranya, 794 adalah stesen pertukaran bateri generasi kedua dengan keupayaan perkhidmatan yang lebih kuat. NIO telah mewujudkan rangkaian pertukaran bateri berkelajuan tinggi yang merangkumi “lima menegak, tiga mendatar dan empat kawasan metropolitan”. Ia telah menyediakan lebih daripada 10 juta perkhidmatan peribadi kepada penggunanya.

Hingga kini, NIO telah membangun 1.681 stesen pengisian (termasuk 9.603 cerucuk pengisian) di seluruh negara, menghubungkan dengan lebih dari 520.000 cerucuk pengisian pihak ketiga, dan membangun 31 jalur pengisian tujuan.