NIO menarik diri dari usaha sama dengan GAC Group

Pada 23 Ogos, perubahan pendaftaran HYCAN Automotive Technology Co., Ltd. dengan Pentadbiran Negeri untuk Industri dan Perdagangan China menunjukkanNIO keluar senarai pemegang saham. Syarikat kereta elektrik mempunyai kira-kira 4.46 peratus pegangan saham sebelum keluar. Pada masa yang sama, pemegang saham baru HYCAN Yaoyu Investment Holdings Co., Ltd.

HYCAN, yang sebelumnya dikenal sebagai GAC NIO, ditubuhkan bersama oleh GAC Group dan NIO Inc. pada April 2018. Pada awal 2021, setelah penarikan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif usaha sama Liao Bing, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif NIO Li William juga menarik diri dari usaha sama itu dan tidak lagi Berkhidmat sebagai wakil sah. Li Zhihong berjaya, dan GAC NIO secara rasmi menukar namanya menjadi HYCAN.

Dari segi projek usaha sama, selain GAC NIO, ada juga usaha sama bernama Changan NIO. Walau bagaimanapun, William Lee memilih untuk tidak memilih kerana projek-projek ini nampaknya mempunyai masa depan yang cerah. Menurut data penjualan yang dikeluarkan oleh China Passenger Car Association, pada bulan Julai, penjualan kumulatif HYCAN kurang dari 500 unit, di mana HYCAN Z03 adalah 444 unit dan hanya 7 unit model HYCAN 007.

Changan NIO ditubuhkan pada bulan Julai 2018. NIO dan Changan Automobile masing-masing memegang 45% saham, dan baki 10% saham dipegang oleh eksekutif dan pekerja Changan dan NIO. Namun, pada bulan Mei 2021, Changan Automobile mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa anak syarikat induknya Changan Nio New Energy Automobile Technology Co., Ltd. secara resmi diganti namanya menjadi Avatr Technology Co., Ltd. dan berubah menjadi syarikat kenderaan elektrik pintar yang disokong oleh Changan Automobile, Huawei, dan CATL.

Lihat juga:NIO sedang membangunkan bateri lithium ferromanganese fosfat dan 4680