NIO melancarkan stesen pengecasan dan pertukaran bateri kedua di Norway

Stesen pengisian bateri kedua Norway yang dikendalikan oleh syarikat kenderaan elektrik China NIODilancarkan secara rasmi di Westby pada 15 Ogos. Ini bukan sahaja stesen kedua syarikat di Norway, tetapi juga penghubung penting yang menghubungkan negara ini dengan rangkaian pengecasan dan pertukaran bateri masa depan di Eropah.

NIO, yang secara rasmi memasuki pasaran Norway pada 2021 dengan pelancaran model ES8, akan mewujudkan rangkaian jualan langsung dan perkhidmatan di Norway. NIO sebelum ini menyatakan bahawa ia akan membina 20 stesen pertukaran bateri generasi kedua di Norway pada akhir 2022, merangkumi lima bandar teratas dan lebuh raya utama di Norway. Stesen pengisian dan penggantian bateri generasi kedua pertama di Norway mula beroperasi pada akhir Oktober 2021.

Pada Hari NIO pada bulan Disember 2021, syarikat itu mengatakan ia merancang untuk beroperasi di lebih dari 25 negara dan wilayah, termasuk Amerika Syarikat, Australia, Perancis dan Jepun, pada tahun 2025.Electric-Vehicles.comDilaporkan pada 14 Ogos bahawa NIO merancang untuk memasuki pasaran AS sebelum akhir tahun 2025. Syarikat itu telah menubuhkan ibu pejabat A.S. di San Jose, California, dan akan memasang stesen pertukaran bateri pertama di sana untuk ujian pada bulan November.

Sebagai tambahan, NIO mengumumkan pada 29 Julai bahawa jumlah timbunan pengisiannya di China telah melebihi 10,000, mencapai 10,071, meliputi 269 kota. NIO telah membina 1,039 stesen pertukaran bateri untuk pasaran China, 264 daripadanya terletak di lebuh raya.

Lihat juga:NIO dan UNDP berganding bahu untuk melaksanakan perlindungan ekologi kawasan perlindungan dan taman nasional di China

Pada masa yang sama, kemudahan seperti stesen pertukaran bateri telah meningkat dengan pesat di China. Menurut data dari China Electric Vehicle Charging Infrastructure Promotion Alliance, pada bulan Jun 2022, jumlah stesen pertukaran bateri di seluruh negara telah mencapai 1,582. Apabila pengedaran serantau diambil kira, Beijing, Guangdong, Zhejiang, Jiangsu, Shanghai mendahului senarai dengan 272, 213, 154, 144 dan 103.