NIO labur US$7.9 juta bentuk syarikat broker insurans

Tianyan Check APP menunjukkan bahawa,NIO Insurance Brokers Sdn.Baru-baru ini ditubuhkan dengan modal berdaftar 50 juta yuan (AS $7.9 juta). Pembrokeran itu 100% dikendalikan oleh pembuat kereta elektrik China NIO.

Skop perniagaan syarikat termasuk pembrokeran dan agensi dalam industri insurans.

Langkah NIO itu dibuat selepas China memperkenalkan insurans eksklusif untuk kenderaan tenaga baharu. Pada 27 Disember tahun lalu, Shanghai Insurance Exchange melancarkan platform perdagangan insurans NEV, kumpulan pertama produk insurans NEV dari 12 syarikat insurans yang berbeza.

NIO kini menawarkan pilihan “Perkhidmatan Percuma” dan “Insurans Percuma” kepada pemiliknya, yang keduanya merangkumi insurans komersial. Syarikat itu mengumumkan melalui aplikasinya pada 29 Disember bahawa versi 2021 “Service Free” akan meningkatkan liputan kegagalan grid luaran, kehilangan pengecas rumah dan tanggungjawab pengecas rumah, sambil mengekalkan harga.

Lihat juga:NIO melancarkan stesen pertukaran bateri pertama di Eropah

Pada 29 Disember, media tempatan Cailian memetik NIO sebagai berkata bahawa syarikat itu sedang menilai kemungkinan membuat produk insurans eksklusif untuk kenderaannya sebagai tindak balas terhadap syarat insurans NEV terkini.