NIO didenda kerana kebakaran yang lemah di stesen pertukaran bateri

Menurut berita dari platform siasatan perniagaan China Tianyan Check pada 17 Ogos,Anak syarikat NIO baru-baru ini didenda 30,000 yuan ($4,425)Dia disiasat dan ditangani oleh Detasemen Penyelamat Bomba Daerah Chaoyang, Beijing kerana melanggar langkah-langkah keselamatan tempatan.

Pengumuman itu menyatakan bahawa pada 7 Julai, kebakaran berlaku di stesen pertukaran bateri NIO di Daerah Chaoyang. Selepas siasatan, kebakaran itu disebabkan oleh litar pintas air bertakung di hab roda. Telah ditentukan bahawa syarikat itu tidak melakukan pemeriksaan keselamatan kebakaran dalaman secara berkala atau menghilangkan pengumpulan air di pusat, yang menyebabkan kebakaran.

NIO banyak melabur dalam pembinaan stesen pertukaran bateri kuasa. Pada 6 Julai, syarikat mengadakan Hari Tenaga 2022 dan mengumumkan rancangan untuk rangkaian penukaran bateri berkelajuan tinggi 2025, stesen penukaran bateri kuasa generasi ketiga, dan cerucuk pengecasan super 500kW. Menjelang 2025, NIO merancang untuk mengerahkan lebih dari 4.000 stesen pertukaran di seluruh dunia, di mana China akan menyelesaikan lebih dari 3.000 stesen pertukaran, dan liputan “bilik kawasan pertukaran bateri” (jarak antara kediaman atau pejabat dan stesen pertukaran bateri kuasa kurang dari 3 kilometer) akan melebihi 90%.

Lihat juga:NIO melancarkan stesen pengecasan dan pertukaran bateri kedua di Norway

Pada hari yang sama, NIO mengumumkan bahawa stesen pertukaran baterinya di Cijuelin Avenue di Lhasa, Tibet telah beroperasi. NIO telah membina 1,011 stesen pertukaran bateri (termasuk 256 stesen pertukaran bateri lebuh raya), 1,681 stesen pengecasan (9,603 cerucuk pengecasan), dan menghubungkan lebih daripada 520,000 cerucuk pengecasan pihak ketiga. Secara keseluruhan, ia telah menyediakan pengguna dengan lebih dari 10 juta perkhidmatan pertukaran bateri tunggal dan lebih dari 820,000 perkhidmatan pengecasan satu klik.