NIO dan UNDP berganding bahu untuk melaksanakan perlindungan ekologi kawasan perlindungan dan taman nasional di China

15 Ogos,Pembuat kenderaan elektrik China NIO dan Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP)Menandatangani perjanjian kerjasama di Beijing sebagai rakan kongsi Clean Park Platform. Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu akan bekerjasama dengan NIO untuk membantu melindungi alam sekitar rizab alam semula jadi, meningkatkan kesedaran belia, dan bersama-sama membangunkan piawaian pelaburan ekologi.

Clean Parks adalah inisiatif pembinaan bersama ekologi global yang dimulakan oleh NIO untuk bekerjasama dengan konsep panduan jenama langit biru. Ia adalah platform terbuka pertama di dunia yang dimulakan oleh syarikat kereta yang didedikasikan untuk menyokong pembinaan dan perlindungan taman nasional dan cagar alam.

NIO akan menyediakan kenderaan elektrik pintar dan membina infrastruktur tenaga bersih untuk taman nasional dan cagar alam. Walaupun melindungi keaslian dan integriti ekosistem, ia akan membina sistem kitaran tenaga bersih dan rendah karbon.

UNDP akan terus menggunakan kepakarannya dalam bidang pelaburan perniagaan yang mampan dan memperuntukkan sumber untuk bekerjasama dengan organisasi maklumat kebangsaan untuk membantu membangunkan piawaian, garis panduan atau katalog yang diperlukan untuk pelaburan ekologi dan pemuliharaan biodiversiti.

Sebagai sebahagian daripada inisiatif ini, NIO juga akan bekerjasama dengan UNDP untuk menyokong keusahawanan belia dengan menggalakkan inovator muda untuk meneroka penyelesaian perniagaan yang menggalakkan pemuliharaan biodiversiti dan pemuliharaan ekologi.

Daripada 17 SDG, kerjasama NIO dan UNDP memberi tumpuan khusus kepada 7 SDG, termasuk tenaga bersih yang berpatutan, tindakan iklim, kehidupan bawah air dan kehidupan darat.

Lihat juga:Stesen pengisian dan penggantian bateri gabungan NIO dan Shell dibuka di Xiamen

UNDP berfungsi pada pemuliharaan dan perubahan iklim di sekitar 170 negara dan wilayah. Pada bulan Oktober 2021, mesyuarat ke-15 Persidangan Para Pihak Konvensyen mengenai Kepelbagaian Biologi, yang dikenali sebagai COP15, bermula di Kunming, China, sebagai pertemuan global pertama yang diadakan oleh PBB. “Dengan bahagian kedua Persidangan Para Pihak ke-15 yang dijadualkan pada bulan Disember, perkongsian ini tidak mungkin lebih tepat pada masanya,” kata Beate Trankmann, wakil UNDP di China. “Pemuliharaan ekologi dan pemuliharaan keanekaragaman hayati adalah elemen penting dalam agenda global dan nasional, dan saya menantikan perkongsian ini untuk menyumbang kepada keutamaan ini”.