Nilai perniagaan pertanian Pinduoduo akan meningkat dua kali ganda pada tahun 2020

Menurut laporan, gergasi e-dagang China Pinduoduo (PDD) menggandakan jumlah nilai komoditi (GMV) sektor pertaniannya pada tahun 2020, melebihi anggaran syarikat sebanyak 250 bilion yuan.

Rekod menunjukkan bahawa GMV syarikat tersenarai Nasdaq dalam sektor pertanian pada tahun 2020 adalah 270 bilion yuan (42 bilion dolar AS), peningkatan yang ketara daripada 134 bilion yuan pada tahun 2019.

Walaupun wabak itu telah menyeret ekonomi global, peraturan sekatan sering mendorong lebih banyak pengguna untuk menerima perkhidmatan pertanian digital. Di samping itu, banyak petani tempatan yang bebas telah berusaha untuk menggantikan saluran borong tradisional.

Meneroka pendigitalan pertanian Sejak penubuhannya pada tahun 2015, PDD telah mengubah cara tanaman ditanam, diangkut dan dijual di seluruh dunia dengan menghubungkan lebih dari 12 juta petani secara langsung ke pangkalan penggunaan yang besar sebanyak 731 juta orang. Pada bulan Februari, PDD telah diiktiraf oleh pihak berkuasa kebangsaan atas sumbangan cemerlangnya kepada matlamat pengurangan kemiskinan luar bandar.

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Chen Lei berkata: “Produk pertanian adalah roti dan mentega kami, dan kami akan terus membuat bahan makanan yang berpatutan untuk semua orang, selagi mereka mahu.” “Pertanian digital meningkatkan kecekapan rantaian bekalan makanan dan juga menjamin kualiti makanan.”

Lihat juga:Pinduoduo memimpin pergerakan ladang-ke-meja nasional

Memandangkan pandemik tahun lepas mengganggu rantaian bekalan makanan dan mengancam kehidupan petani, PDD melancarkan saluran “membantu petani” untuk mempromosikan penjualan hasil segar dari kawasan yang terjejas teruk.

(Kredit Foto: PDD)

Pada bulan Ogos 2020, PDD melancarkan perkhidmatan pengambilan harian berikutnya, Duoduo Grocery, yang membolehkan petani menjual terus kepada pengguna tempatan. Di platform ini, pesanan yang diletakkan sebelum jam 11 malam diproses oleh ladang tempatan dan dihantar ke titik penerimaan yang ditetapkan sebelum jam 4 petang pada hari berikutnya, menyediakan pengguna dengan pilihan yang lebih ekonomik daripada perkhidmatan penghantaran hari yang berkualiti tinggi yang lain.

Pada bulan November 2020, PDD membiayai $6.1 bilion untuk membiayai penerokaan pertanian digitalnya. Hari ini, syarikat itu telah banyak melabur dalam model infrastruktur logistik yang mengendalikan barangan mudah rosak. Syarikat itu juga secara aktif menilai peluang pelaburan global dalam bidang seperti protein alternatif, keselamatan makanan, dan pertanian ketepatan.