Nilai pasaran Bitcoin diatasi oleh Tencent

Menurut data, nilai pasaran Bitcoin pada masa ini adalah $379.39 bilion, turun 7.52% dalam tujuh hari terakhir, dan ketika harganya terus jatuh, ia dikalahkan oleh gergasi teknologi China Tencent8MarketCap. Tencent kini mempunyai permodalan pasaran sekitar $401.96 bilion, meningkat 5.61% dalam tujuh hari terakhir.

Bitcoin adalah mata wang digital peer-to-peer yang diedarkan yang dapat dipindahkan dengan segera dan selamat antara dua orang di dunia. Ia berjalan di blockchain, atau pada lejar yang mencatat transaksi yang diedarkan di ribuan rangkaian komputer. Bitcoin kekal sebagai cryptocurrency terbesar dan paling popular di dunia. Permodalan pasarannya jauh melebihi $1 trilion pada tahun lalu. Namun, ia tidak kebal terhadap kelemahan pasaran baru-baru ini.

Bukan hanya Bitcoin yang merasakan tekanan ke bawah. Ethereum juga mengalami penurunan besar. Nilai pasarannya turun 9.5 peratus kepada $177.11 bilion dalam tujuh hari terakhir.

Lihat juga:Binance mengesahkan sokongan untuk penggabungan Ethereum yang akan datang

Menurut data, Bitcoin turun 2.2 peratus kepada AS$19,615 pada 8 pagi di Hong Kong dalam tempoh 24 jam lalu, manakala Ethereum jatuh 4 peratus kepada AS$1,430Data dari CoinMarketCap.