NetEase melabur AS $120 juta dalam syarikat permainan luar negara Kepler Interactive

Penerbit permainan Kepler Interactive berkata pada hari Selasa bahawa ia telah menerima pembiayaan $120 juta daripada pemaju permainan China NetEase,ReutersDilaporkan.

Kepler mempunyai pusat operasi di London dan Singapura dengan pasukan di 10 negara. Syarikat ini mempunyai beberapa permainan terkenal dalam katalognya, termasuk permainan aksi orang ketiga Sifu, permainan video pengembaraan seram survival orang pertama Scorn, dan permainan pengembaraan dunia terbuka Tchia.

Kumpulan itu, yang terdiri daripada tujuh syarikat permainan, merancang untuk mengawal sebahagian studio permainan sambil berkongsi sumber dan dana sambil meneruskan projeknya sendiri.

Studio syarikat kini memfokuskan pada permainan PC dan konsol, tetapi syarikat itu sedang mempertimbangkan untuk menggunakan studio dengan kepakaran mudah alih dan animasi.

Lihat juga:Organisasi permainan China dan 213 syarikat permainan termasuk Tencent dan NetEase melancarkan persidangan ketagihan anti-permainan

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini,Pendapatan sektor permainan NetEaseMenyumbang lebih daripada 70 peratus daripada jumlah pendapatannya. NetEase sebelum ini telah melabur dalam Second Definity, sebuah studio bebas yang diasaskan oleh bekas pengarah permainan bernama Hearthstone, dan Theorycraft Games, sebuah studio pengembangan permainan baru yang ditubuhkan oleh bekas pekerja pembangun permainan terkenal seperti Blizzard, Bungie, dan Riot Games.

Menurut firma analisis permainan Newzoo, pasaran permainan global akan menjana $175.8 bilion pada tahun 2021 dan dijangka melebihi $200 bilion pada tahun 2023.