NetEase Cloud Music Melancarkan Beatsoul, Platform Perdagangan Beat

Pada hari Selasa,NetEase Cloud Music melancarkan BeatSoul secara rasmi, platform perdagangan pemukul sehenti. Platform ini mengintegrasikan fungsi memuat naik, memaparkan, membeli, dan berkomunikasi.

Menurut akaun Weibo rasmi NetEase Cloud, mulai sekarang, pemuzik berdaftar di NetEase Cloud Music dapat menjual rentak asli mereka di platform. Skop dan harga kebenaran ditentukan oleh pengeluar, dan tidak ada kelemahan kepada pelbagai pendapatan. Pada masa ini, lebih daripada 10,000 pengeluar rentak telah mendaftar, dan pembeli akan menerima kontrak pelesenan profesional.

BeatSoul tidak mempunyai aplikasi mandiri buat masa ini, tetapi sudah dibina sebagai program mini ke dalam aplikasi NetEase Cloud Music. Di laman utama Beatsoul, terdapat kategori yang berbeza seperti cadangan, buku terlaris, Pop, Emo, dan lain-lain. Selepas memilih “Beat” untuk memasuki halaman main balik, pilihan untuk membeli beat akan muncul.

Terdapat pelbagai jenis lesen untuk tembakan yang sama, dari lesen bukan komersial percuma kepada lesen “versi premium” eksklusif. Setiap jenis lesen akan mempunyai had yang berbeza pada jumlah album rakaman yang dikeluarkan, pertunjukan main balik percuma, penonton pertunjukan komersial dan siaran audio.

Orang dalam industri menunjukkan bahawa jika dibandingkan dengan produk serupa, komuniti muzik awan NetEase mempunyai kepatuhan pengguna yang lebih kuat. Kekuatan itu akan memberi pemuzik indie persekitaran yang mendorong penciptaan dan pendapatan. Melihat lebih jauh, pelancaran platform perdagangan komisen sifar dapat menarik lebih banyak pemuzik untuk bergabung.

Lihat juga:NetEase Cloud Music adalah platform perdagangan ujian Beats, memberikan sokongan di sebalik tabir untuk pencipta muzik

Prospektus syarikat mendedahkan bahawa NetEase Cloud Music mempunyai lebih daripada 300,000 pemuzik bebas pada separuh pertama 2021,   Kedudukan pertama dalam industri. Pada bulan Jun 2021, trek muzik pemuzik bebas berdaftar menyumbang lebih daripada 47% daripada semua aliran muzik di platform.