NetEase Cloud Music dapat mengumpulkan AS $1 bilion setelah pendengaran penyenaraian

Media Hong Kong melaporkan pada hari Isnin bahawa NetEase Cloud Music, anak syarikat streaming muzik gergasi permainan China NetEase, dijangka mengumpulkan sekitar $1 bilion melalui perbicaraan penyenaraian seawal minggu ini. Penaja bersama adalah Merrill Lynch, CICC dan Credit Suisse. Platform muzik itu enggan mengulas mengenai berita tersebut.


Pada 26 Mei, NetEase mengumumkan rancangan untuk menyenaraikan NetEase Cloud Music secara bebas di papan utama Bursa Saham Hong Kong. Pada akhir Mei, NetEase Cloud Music mengemukakan permohonan penyenaraian.

Lihat juga:Perkhidmatan streaming muzik awan NetEase merancang untuk menyenaraikan $1 bilion di Hong Kong


Prospektus menunjukkan bahawa NetEase memegang 62.46% NetEase Cloud Music. Pemegang sahamnya yang lain termasuk Taobao Alibaba, Fiksyen Hiburan Yunfeng Financial Group dan Baidu.


Platform muzik yang berpusat di Hangzhou mula beroperasi pada tahun 2013, terutamanya dari perkhidmatan muzik dalam talian dan hiburan sosial. Tahun lepas, pendapatan tahunannya mencapai 4.89 bilion yuan ($755 juta).


Sehingga akhir tahun 2020, perkhidmatan muzik dalam taliannya menikmati 180.5 juta pengguna aktif bulanan dan 16 juta pengguna berbayar bulanan. Jumlah pengguna berbayar bulanan perkhidmatan hiburan sosialnya adalah 327,000, menyumbang pendapatan bulanan sebanyak 573.8 yuan ke platform.


Pada 24 Julai, sebagai pesaing terbesar NetEase Cloud Music, Tencent Music, yang disenaraikan di Bursa Saham New York pada tahun 2018, diperintahkan oleh pengawal selia antimonopoli untuk melepaskan hak pelesenan muzik eksklusifnya dalam masa 30 hari. NetEase Cloud Music mengatakan dalam satu kenyataan bahawa ia menyokong keputusan itu dan akan beroperasi sesuai dengan undang-undang dan peraturan, melarang kenaikan harga hak cipta.


Menurut laporan Caixin, seorang pengamal platform muzik dalam talian berkata: “Jumlah lagu di perpustakaan muzik NetEase Cloud Music dan Tencent Music sebenarnya sama, tetapi yang terakhir menerima 1% sumber daya yang langka di pasaran, seperti lagu Jay Chou. Inilah yang ingin didengar oleh kebanyakan pengguna.”


Ramai pelabur percaya bahawa pembetulan ini akan memecahkan status hak cipta eksklusif Tencent Music dan membantu NetEase Cloud Music untuk disenaraikan secara bebas.