NETA Automobile Melancarkan Sistem Memandu Pintar, TA Pilot

Jenama kereta elektrik NETA Auto, anak syarikat Hozon Auto, mengadakan sidang akhbar di Pusat Reka Bentuk Beijing pada hari Isnin, di manaIa mengeluarkan sistem pemanduan pintarnya sendiri, TA Pilot.

TA Pilot dinamakan sempena dua huruf terakhir dalam NETA dan merupakan kependekan untuk “bakat”. Ini bermakna “Pilot Genius”, platform yang mempunyai empat tahap, dari 2.0 hingga 5.0.

TA Pilot 2.0 adalah ADAS (Advanced Driving Assistance System) yang tersedia di lebuh raya dan jalan-jalan kota, dan sudah tersedia dalam beberapa model dari rangkaian NETA V dan NETA U Pro. TA Pilot 3.0 menambah pemanduan dibantu juruterbang lebuh raya ke versi 2.0. TA Pilot 5.0 masih dalam pembangunan.

TA Pilot 4.0 dilengkapi dengan bantuan juruterbang di lebuh raya dan jalan-jalan kota, dan akan tersedia di sedan utama jenama itu, NETA S.

Di samping itu, TA Pilot 4.0 dikuasakan oleh cip MDC610 Huawei dan dapat melengkapkan 200 kuasa pengkomputeran teratas. Huawei hanya memberikan sokongan perkakasan, sementara perisian dikendalikan oleh pasukan pemanduan pintar NETA sendiri.

Ketika ditanya mengapa ia memilih untuk menggunakan cip MDC610 Huawei, NETA menjawab bahawa produk tersebut mempunyai kelebihan kos utama dan mentaliti syarikat adalah memilih hanya pilihan yang paling sesuai. Di samping itu, NETA mengatakan bahawa ia menyedari peranannya dalam menyokong perkembangan industri cip domestik China.

Dari segi perkakasan penginderaan, TA Pilot 4.0 akan dilengkapi dengan dua lidar keadaan pepejal dari Huawei, 11 kamera bantuan pemanduan, lima radar gelombang milimeter dan 12 sensor ultrasonik. Ia juga akan mempunyai teknologi kedudukan dan navigasi berketepatan tinggi.

Selain memperkenalkan TA Pilot 4.0, NetTower Motors juga memberikan maklumat lebih lanjut mengenai pasukan pemanduan pintarnya pada acara Isnin. Sehingga hari ini, Sekolah Perisikan NETA mempunyai lebih daripada 600 pekerja dan akan mencapai 1,000 pada tahun 2022.

Lihat juga:Hozon Auto melancarkan kereta baru yang dilengkapi dengan teknologi keselamatan Qihoo 360

Dari segi pelaburan R&D, Neta Motors dijangka melabur 800 juta hingga 1 miliar yuan (US $127 juta hingga US $158 juta) dalam bidang pemanduan pintar setiap tahun, dan jumlah pelaburan dalam sektor pintar akan mencapai 10 miliar yuan.