NETA Auto melaksanakan bateri CTP3.0 CATL

Gergasi bateri China Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) melancarkan teknologi bateri-ke-pembungkusan (CTP) generasi ketiga pada hari Khamis. Neta Motors, pembuat kereta elektrik yang berpangkalan di China, berkataBerita Sekuriti ShanghaiPada hari Khamis, syarikat itu sedang berbincang dengan CATL untuk menggunakan bateri CTP 3.0 untuk produknya.

Jurucakap CATL juga mengesahkan kepada wartawan “Securities Daily” bahawa Li Automobile dan Nita Automobile telah mengesahkan kerjasama mereka dengan pengeluar bateri dan akan melancarkan produk yang dilengkapi dengan CTP3.0. “Terdapat lebih banyak rakan kongsi, yang tidak dapat diungkapkan lebih awal pada masa ini,” kata orang yang mengetahui perkara itu.

Wangta Motors menghantar 11,009 kereta baru pada bulan Mei, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 144%. Dari Januari hingga Mei 2022, sejumlah 49,974 unit dihantar, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 213%.

CATL telah menandatangani perjanjian strategik dengan Nita Motors. Sebagai sebahagian daripada urus niaga, CATL akan mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan D2 syarikat automotif, dan akan bekerjasama dalam bidang penyelidikan dan pembangunan teknologi dan menyediakan jaminan rantaian bekalan.

Lihat juga:Li Auto Pure EV mungkin menggunakan bateri Kirin dari CATL

Dengan meletakkan komponen berfungsi yang disejukkan dengan cecair di antara sel bersebelahan, teknologi penyejukan sel permukaan besar CATL menyokong permulaan panas selama lima minit dan pengecasan pantas selama 10 minit. Ketumpatan tenaga bateri CTP3.0 untuk sistem bateri ternary dapat ditingkatkan menjadi 255Wh/kg, dan ketumpatan tenaga untuk sistem bateri LFP dapat ditingkatkan menjadi 160Wh/kg. Dalam kes sistem kimia yang sama dan ukuran pakej yang sama, ia mengirimkan 13% lebih banyak kuasa daripada bateri 4680, mencapai peningkatan menyeluruh dari segi jarak pelayaran, pengecasan pantas, keselamatan, kehidupan, kecekapan, dan prestasi suhu rendah. Bateri CTP3.0 dijangka akan dihasilkan secara besar-besaran dan memasuki pasaran pada 2023.