NaaS Technology Inc., perkhidmatan pengecasan kenderaan elektrik, disenaraikan di Nasdaq

Penyedia perkhidmatan pengecasan kenderaan elektrik China NaaS Technology Inc.Secara rasmi disenaraikan di NasdaqPada 11 Jun, dengan saham “NAAS”, ini adalah saham konsep China ketiga yang disenaraikan di Amerika Syarikat tahun ini dan syarikat perkhidmatan pengecasan pertama yang menjalankan IPO.

NaaS Technologies melengkapkan penyenaraiannya melalui penggabungan. Menandatangani perjanjian penggabungan dengan RISE Education Cayman Ltd. pada Februari 2022. Pada 29 April, mesyuarat pemegang saham RISE Education mempertimbangkan dan meluluskan perjanjian penggabungan dengan syarikat itu. Pada 31 Mei, RISE Education menyerahkan data kewangan dua tahun lengkap NaaS Technology Inc. kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC), dan menyerahkan bahan permohonan yang berkaitan seperti perubahan kod saham kepada Nasdaq.

Lihat juga:Syarikat pengecasan bateri kenderaan elektrik NaaS untuk bergabung dengan RISE Education

Ditubuhkan pada tahun 2016, NaaS Technology Inc., juga dikenali sebagai NewLink di China, merangkumi perniagaan seperti minyak, elektrik, hidrogen dan gas asli. Produk dan perkhidmatannya merangkumi ahli kumpulan, kedai ekspres, Newlink Cloud, dll.

NaaS Technology Inc mula menawarkan perkhidmatan mengecas kenderaan elektrik pada 2019, menurut laporan China Insight Consulting. Syarikat ini telah membentuk salah satu rangkaian pengecasan kenderaan elektrik terbesar di China, memandangkan kapasiti pengecasan yang diberikannya kepada pengendali stesen pengecasan pihak ketiga dan jumlah cerucuk pengecasan pantas DC awam yang disambungkan ke rangkaiannya.

Hingga akhir 2021, perniagaan kuasa pintarnya merangkumi 288 bandar dan 290,000 cerucuk pengisian. Lebih daripada 200,000 cerucuk adalah cerucuk pengecasan pantas DC, merangkumi 51% cerucuk pengecasan pantas DC awam China. Pada tahun 2021, 55 juta pesanan kuasa pintar akan dipesan, dengan kapasiti pengecasan 1.233 bilion kWh, menyumbang 18% daripada kapasiti pengecasan awam kenderaan elektrik nasional pada tahun 2021, 8.2 kali ganda daripada tahun 2019.

Pada Januari 2022, syarikat itu menyelesaikan pusingan pembiayaan pra-IPO berjumlah $87 juta. Pelabur termasuk Anji State Investment, Ikhlas Fund, CICC Capital, Bain Capital, GSR United Capital, Zhongtai Capital, dll.