Musk mengucapkan tahniah kepada Gigafactory Shanghai kerana menghasilkan 1 juta kereta

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk menulis di Twitter pada 15 Ogos, “Tahniah kepada Shanghai Gigabit kerana membina kereta ke-1 juta! Jumlah pengeluaran Teslas kini telah melebihi 3 juta.”

Sebelum Musk meraikan kejayaan itu, syarikat itu mengatakan pada bulan Julai bahawa ia telah menghantar 254,695 kenderaan pada suku kedua 2022, meningkat 26.5 peratus tahun ke tahun. Kilang Shanghai yang dinaik taraf kini mempunyai kapasiti pengeluaran lebih daripada 750,000 unit, menjadikannya kilang terbesar syarikat di dunia.

Selain Gigafactory di Shanghai, Tesla mempunyai kilang di Fremont, Calif., Austin, Texas, dan pinggir bandar Berlin. Musk mengatakan pada bulan Julai bahawa kilang Fremont syarikat itu adalah yang pertama menghasilkan 2 juta kenderaan.

Pada mesyuarat pemegang saham sebelumnya yang diadakan oleh Tesla bulan ini, Musk mengatakan bahawa kapasiti pengeluaran globalnya dijangka mencapai 2 juta kenderaan tahun ini. Dia juga mengatakan syarikat itu akhirnya akan memiliki 10 hingga 12 juta Gigafactores di seluruh dunia, dengan jumlah kapasiti 20 juta.

Laporan kewangan syarikatIni menunjukkan bahawa pendapatan Tesla pada suku kedua tahun ini adalah 16.934 bilion dolar AS, meningkat 42% daripada 11.958 bilion dolar AS pada tempoh yang sama tahun lalu, sementara keuntungan bersihnya adalah 2.269 bilion dolar AS, berbanding 1.178 bilion dolar AS tahun lalu.

Lihat juga:BYD menghantar bateri pisau ke kilang Tesla Berlin

Di China, pemilik Tesla menggunakan rangkaian pengecasan syarikat lebih dari 2.8 bilion kilometer pada separuh pertama tahun ini, meningkat 61% dari tahun ke tahun. Sehingga separuh pertama tahun 2022, syarikat telah membina lebih dari 1,200 stesen pengecasan super dan lebih dari 700 stesen pengecasan destinasi di daratan China, merangkumi lebih dari 370 bandar dan wilayah.