Momenta unicorn memandu sendiri mengumpulkan $500 juta dari SAIC, Toyota, Bosch dan lain-lain

Momenta unicorn memandu sendiri China telah menyelesaikan pembiayaan Siri C, berjumlah $500 juta. Pusingan ini diketuai oleh SAIC, Toyota, Bosch, Temasek dan Yunfeng Fund. Pelabur lain yang mengambil bahagian dalam pusingan termasuk Mercedes-Benz, GGV Capital, Shunwei Capital, Tencent, Cathay Pacific Capital, dll.

Momenta menyatakan bahawa setelah memperoleh pembiayaan baru, mereka akan terus fokus pada pengeluaran besar-besaran teknologi “roda tenaga” yang didorong oleh data untuk mendorong pelaksanaan pemanduan autonomi secara besar-besaran. Di samping itu, Momenta merancang untuk mengembangkan lagi perniagaannya di luar negara, menubuhkan pejabat di Jerman dan Jepun.

Pelaburan Momenta adalah pusingan pembiayaan tunggal tertinggi untuk syarikat memandu sendiri China sejak 2021. Penyokong permulaan termasuk pelbagai gergasi automotif multinasional dari China, Jepun dan Jerman.

Pusingan ini juga merupakan manifestasi terbaru pemulihan pembiayaan dalam bidang pemanduan autonomi sejak separuh kedua tahun 2020. Sejak Jun 2020, GM Cruise, Didi Autopilot, Pony.ai,Weride.aiMenurut statistik yang tidak lengkap dari media China “Evening Post”, Teknologi Uisee, Teknologi Memandu Pintar dan syarikat memandu autonomi lain telah berturut-turut menerima lebih daripada $100 juta dalam pembiayaan.

SAIC, salah satu pelabur utama Momenta yang terkini, telah melabur banyak wang dalam bidang kenderaan rangkaian pintar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. SAIC berkata bahawa ia melabur di Momenta kerana ia mengiktiraf kelebihan teknologi teras “flywheel” yang kuat, memberikannya potensi untuk menyediakan penyelesaian pemanduan autonomi yang terkemuka di dunia kepada dunia.

Momenta ditubuhkan pada September 2016. Ketua Pegawai Eksekutif syarikat, Cao Xudong, lulus dari Universiti Tsinghua dan sebelum ini berkhidmat sebagai penyelidik dan pengarah penyelidikan dan pembangunan eksekutif di Microsoft Research Asia dan SenseTime. Beliau adalah pakar teknikal dalam bidang penglihatan komputer.

Seperti yang dibayangkan oleh Cao dalam wawancara pada pertengahan tahun 2020, jika syarikat bergantung pada armada yang dibina sendiri untuk mencapai matlamat ujian jalan raya sejauh 100 bilion kilometer, 1 juta kenderaan yang dimuat sepenuhnya perlu berjalan selama sepuluh jam sehari dan berjalan tanpa gangguan sepanjang tahun. Berdasarkan kos purata setiap kereta (kira-kira $100,000), keseluruhan projek memerlukan pelaburan lebih daripada $100 bilion, yang terlalu tinggi untuk permulaan atau bahkan sebuah syarikat besar.

Oleh itu, Momenta menggunakan dua strategi. Yang pertama adalah membuka sumber data baru di luar armada yang dibina sendiri, dan bekerjasama dengan syarikat kereta teratas untuk mengeluarkan penyelesaian yang serupa dengan Tesla FSD (pemanduan autonomi sepenuhnya), yang dapat memberikan bantuan automasi untuk tempat letak kenderaan, pemanduan berkelajuan tinggi, pemanduan bandar dan fungsi lain. Untuk tujuan ini, Momenta melancarkan barisan produk Mpilot, yang mengurangkan kos ujian jalan untuk armada sendiri.

Strategi kedua melibatkan mencari cara untuk menyelesaikan sejumlah besar masalah secara automatik, bukan hanya bergantung pada manusia. Momenta telah mengembangkan rantai alat yang secara automatik dapat berulang dan memproses data, serta “algoritma berdasarkan data” untuk ramalan dan perancangan.

Lihat juga:China VC Weekly: e-sukan, pemanduan autonomi, dll

Sebagai tambahan, “Evening Post” mengetahui bahawa Momenta telah menjalin kerjasama dengan sejumlah syarikat kereta antarabangsa dan China yang terkenal, dan pelbagai model pra-konfigurasi penyelesaian pemanduan autonomi Mpilot yang dihasilkan secara besar-besaran akan dilancarkan antara 2021 dan 2023.