Mogul teknologi merangkul filantropi ketika China mendorong’kemakmuran bersama’

Pada 24 Ogos, Pinduoduo, peruncit pengguna dalam talian terbesar di China, berjanji untuk menyumbangkan semua keuntungan bersih dan pendapatan masa depan sejak penyenaraiannya kepada petani dan kawasan pertanian di China sehingga menyumbang sejumlah 10 bilion yuan (kira-kira AS $1.542 bilion).

“Pertanian telah lama menjadi teras misi dan strategi Pinduoduo,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Chen Lei. “Kami mengumumkan hari ini bahawa ini adalah cara untuk memperkuat sokongan kami untuk pemodenan pertanian dan revitalisasi luar bandar,” katanya.

“Pelaburan dalam pertanian terbayar untuk semua orang kerana pertanian adalah penghubung antara keselamatan dan kualiti makanan, kesihatan awam dan kelestarian alam sekitar. Kami ingin melibatkan lebih banyak petani dan bekerja dengan mereka untuk meningkatkan kehidupan dan mata pencaharian mereka,” tambah Chen Lei.

Pengumuman Pinduoduo disambut baik oleh para pelabur, dan sahamnya melonjak 22% dalam perdagangan A.S. Langkah itu menunjukkan kesediaan syarikat untuk mengambil tanggungjawab sosial, konsep yang dikaitkan dengan rujukan berulang kali oleh kerajaan China tahun ini untuk membangunkan “kemakmuran bersama” rakyat.

Istilah ini, yang pertama kali diusulkan oleh Ketua Mao Zedong dalam dokumen parti, telah menjadi kata kunci di China. Menurut Bloomberg, Kemakmuran Bersama telah muncul 65 kali dalam ucapan atau pertemuan Presiden China Xi Jinping tahun ini. Pada 17 Ogos, Xi menyampaikan pidato pada mesyuarat kesepuluh Jawatankuasa Kewangan dan Ekonomi Pusat, menekankan usaha untuk menyokong kesejahteraan bersama, iaitu “kesejahteraan bersama.” Mesyuarat itu menekankan bahawa usaha harus dilakukan untuk meningkatkan pendapatan golongan berpendapatan rendah, mengatur pendapatan yang berlebihan, melarang pendapatan haram, dan mempromosikan keadilan dan keadilan sosial.

Idea ini disambut oleh kebanyakan orang Cina, tetapi juga menakutkan orang kaya, terutama jutawan teknologi, kerana mereka menanggung beban penyesuaian yang akan datang. Banyak penganalisis Barat percaya bahawa konsep inilah yang menyebabkan penindasan peraturan terbaru terhadap syarikat teknologi. Daripada melihat konsep itu sebagai peringatan, beberapa syarikat gergasi teknologi yang cemerlang melihatnya sebagai peluru perak dalam serangan peraturan yang meluas terhadap industri ini. Namun, mereka menyahut seruan negara untuk kesejahteraan bersama, berjanji untuk memberikan lebih banyak kepada masyarakat.

Walaupun saham gergasi teknologi China telah kehilangan ratusan bilion dolar sejak puncaknya pada bulan Februari, mereka meningkatkan sumbangan sukarela mereka. Selepas pertemuan 17 Ogos, Tencent, gergasi permainan dan media sosial yang berpusat di Shenzhen, mencurahkan $7.7 bilion ke dalam Program Kemakmuran Bersama, inisiatif sosial untuk menyediakan AIDS dalam bidang seperti pendidikan, membangun infrastruktur kesihatan dan membantu masyarakat berpendapatan rendah. Empat bulan sebelum pengumuman itu, syarikat itu telah melancarkan program “Nilai Sosial Berkelanjutan” yang merangkumi komitmen $50 bilion untuk tujuan seperti penjagaan kesihatan, revitalisasi luar bandar dan pendidikan sains.

“Strategi baru Tencent ini adalah tindak balas positif terhadap strategi nasional kita,” tulis syarikat itu dalam akaun WeChat rasminya.

Membuat sikap dermawan berprofil tinggi telah menjadi rahsia terbuka dalam industri teknologi. Pengumuman itu dibuat setelah pengasas bersama Xiaomi Corp, Lei Jun menyumbangkan saham pembuat telefon pintar bernilai $2.2 bilion kepada badan amal, menjadikan Xiaomi sebagai salah satu syarikat gergasi Internet China yang lain yang memberi penghargaan kepada masyarakat di tengah peningkatan pengawasan industri ini. Pengasas ByteDance Zhang Yiming menyumbangkan kekayaannya 500 juta yuan kepada dana pendidikan di kampung halamannya. Pada bulan yang sama, pengasas China Meituan dan jutawan Wang Xing menyumbangkan saham bernilai lebih dari $2 bilion dalam gergasi penghantaran makanan kepada yayasan amalnya.

Lihat juga:Pengasas ByteDance Zhang Yiming menyumbangkan 500 juta yuan kepada kampung halamannya Longyan

Sumber industri teknologi memberitahu Pandaily, “Semakin banyak syarikat gergasi teknologi China merangkul filantropi dan memikul tanggungjawab sosial mereka ketika negara bersiap untuk mengatasi ketidaksamaan ekonomi dengan mengagihkan semula kekayaan swasta”.