Missfresh pertimbang jual ekuiti dalam perniagaan Smart Fresh Market

Platform e-dagang makanan segar China Missfresh merancang untuk menjual sebahagian perniagaannya yang menyediakan perkhidmatan perundingan pedagang dan pembinaan kedai dalam talian untuk peniaga produk pertanian segar untuk menyelesaikan salah satu kesukaran perniagaannya,BloombergIa dilaporkan pada 20 Julai, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Missfresh bekerjasama dengan penasihat untuk menilai minat pelabur dalam perniagaan pasaran makanan segar pintarnya, kata sumber. Rancangan itu bermula akhir tahun lalu, ketika Missfresh menilai unit itu sekitar $100 juta, melebihi nilai pasaran $79 juta untuk jumlah saham AS syarikat itu.

Missfresh ditubuhkan pada tahun 2014. Sejak mendarat di Bursa Saham Amerika pada bulan Jun 2021, nilai pasaran setiap syarikat telah menyusut 97%. Pada bulan April tahun ini, Missfresh mengumumkan bahawa ia tidak dapat menerbitkan laporan tahunan 2021 dan mengatakan ia akan menubuhkan sebuah jawatankuasa audit bebas untuk melakukan tinjauan dalaman terhadap beberapa transaksi yang mencurigakan. Tinjauan yang dikeluarkan bulan ini menyimpulkan bahawa beberapa pendapatan tidak dicatat dengan tepat, dan beberapa pekerja meninggalkan akibatnya. Missfresh juga menghadapi beberapa tuntutan tindakan kelas kerana didakwa memalsukan data kewangan semasa proses IPO.

Lihat juga:Syarikat e-dagang runcit Missfresh mendedahkan salah perhitungan pendapatan

Selain itu, Missfresh200 juta yuan (AS $29.6 juta) dikumpulkan dari Shanxi Donghui GroupMinggu lepas. Shanxi Donghui terlibat dalam tenaga, logam, pelancongan dan pertanian dan kini boleh mencalonkan dua pengarah MissFresh. Melalui kerjasama strategik ini, Missfresh dan Shanxi Donghui akan bertukar sumber dan amalan perniagaan terbaik dari kedua belah pihak mengenai operasi pertanian, penjualan, pemasaran dan aspek lain, dan melakukan serangkaian kerjasama strategik di seluruh rantai industri seperti pertanian jenama dan pertanian pesanan.