Migu, Tencent, Kuaishou memenangi hak penyiaran Sukan Olimpik Musim Sejuk

Pada hari Selasa, China Media Group (CMG) mengeluarkan laporan mengenaiHak penyiaran Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing, mengulangi bahawa tidak akan ada media lain di Tanah Besar atau Wilayah Pentadbiran Khas Makau yang akan melaporkan Sukan Olimpik dalam bentuk video atau audio.

Di daratan China, CMG telah memberikan hak cipta kepada Migu, Tencent, Kuaishou, BRTV (saluran khusus untuk dokumentari Olimpik Musim Sejuk Beijing), Shanghai Grand Sports, GRT-Sports. Selain penyiar ini, tidak ada saluran lain yang berhak membuat liputan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022.

Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 dibuka pada 4 Februari 2022 dan ditutup pada 20 Februari.

Kecuali saluran yang dibenarkan di atas, tiada organisasi atau individu lain boleh menyiarkan program Olimpik di mana-mana platform, termasuk TV litar terbuka, TV berbayar, Internet dan peranti mudah alih. Penundaan permainan, penyiaran semula dan muat turun siaran juga dilarang tanpa kebenaran CMG terlebih dahulu.

Lihat juga:Kereta api Olimpik Musim Sejuk Beijing beroperasi

China Mobile akan bekerjasama dengan semua pihak untuk melindungi hak dan kepentingan sah semua pihak yang berkaitan dan melancarkan pelanggaran hak penyiaran Sukan Olimpik.