Menilai ekonomi platform China pada tahun 2022

Memandangkan perkembangan yang dibawa oleh era digital, kebangkitan ekonomi platform tidak diragukan lagi adalah yang paling penting. Walaupun secara asasnya membentuk semula hubungan ekonomi, penglibatan sosial dan operasi perniagaan, platform digital kini tertanam dalam struktur kehidupan seharian.

Peralihan ini paling jelas di China. Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, ekonomi China yang berkembang pesat dan transformasi teknologinya telah disokong oleh rangkaian gergasi teknologi besar dan inovatif seperti Alibaba, Tencent dan Baidu.

Sebilangan besar pengalaman pengguna Cina kontemporari disaring melalui rangkaian platform digital. Perlukan perjalanan? Minta teksi guna Didi. Adakah terdapat soalan yang sukar? Cari laman web melalui Baidu. Lapar? Buat pesanan untuk penghantaran makanan di Meituan yang disokong oleh Tencent atau Alibaba‘s ele.me

Platform ini mempunyai kesan yang mendalam terhadap pasaran buruh negara. Media nasionalLaporanDianggarkan bahawa pada tahun 2020, jumlah pekerja dalam ekonomi digital domestik akan mencapai 200 juta.

Apabila platform matang, enjin algoritma yang menyokong seni bina digital yang luas ini menjadi lebih mahir dalam meramalkan permintaan pengguna dan lebih fleksibel dalam mengatur tenaga kerja. Ini telah membawa kepada cabaran yang tidak dijangka dalam memastikan keselamatan data dan piawaian pekerjaan, dan telah mencetuskan pengawal selia untuk mencari kawalan kandungan yang lebih majuLangkahMenimbulkan ketidakpastian mengenai arah masa depan industri teknologi negara.

Selepas satu lagi tahun penting bagi teknologi China, apakah status ekonomi platform China?

Pasaran buruh platform

Konsep “ekonomi platform” memberikan perspektif yang berguna untuk memahami perubahan yang berlaku ketika Internet berkembang. Takrif mudah merujuk kepada pemindahan aktiviti ekonomi dan sosial yang sebelum ini dijalankan terutamanya di luar talian ke domain digital.

Memandangkan keberadaan platform digital terkemuka di China, menentukan dengan tepat apa itu “pekerjaan berasaskan platform” boleh menjadi tugas yang sukar. Walaupun laporan Xinhua yang disebutkan di atas menganggarkan jumlah ini pada 200 juta, kajian lain yang menggunakan klasifikasi yang lebih ketat telah mengurangkan jumlah ini dengan ketara.

Namun, walaupun anggaran konservatif ini menunjukkan bahawa pekerja China menyesuaikan diri dengan platform digital dengan agak cepat. SatuUlasan 2018Adalah disyorkan bahawa kira-kira 15% pekerja China diambil bekerja di platform, berbanding 10% di Amerika Syarikat dan kurang daripada 5% di United Kingdom.

Walaupun nombor dan definisi dapat dirusak, satu perkara yang pasti: Digitalisasi telah mengubah pekerjaan China secara dramatik.

“Sama seperti wacana di banyak negara Barat, kerja platform (di China) dilihat sebagai cara baru untuk mempromosikan kebebasan dan fleksibiliti di tempat kerja, dan cara yang lebih baik untuk memadankan bakat pekerja dengan keperluan pasaran,” tulis seorang wartawanLaporanPertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) pada 2021.

Jenis pekerjaan berdasarkan platform China yang disebut dalam kajian ILO tidak berkembang dalam konteks Barat, di mana individu mengambil bahagian dalam pembuatan atau tenaga kerja kraftangan di ruang kerja peribadi, dan bekalan dan produk siap dihantar melalui pos. Buruh fizikal ini pada dasarnya sama dengan tugas industri tradisional, tetapi ia dimediasi melalui platform digital yang menetapkan syarat-syarat hubungan ekonomi dari awal. Pekerja dalam kes ini sering diklasifikasikan sebagai “bekerja sendiri”, yang bermaksud mereka berisiko kehilangan faedah Jaminan Sosial atau perlindungan undang-undang tertentu yang ditawarkan dalam persekitaran kilang luar talian.

Lihat juga:Pengawal selia Internet tertinggi China: Algoritma cadangan tidak boleh menyembunyikan maklumat atau memanipulasi carta rekod

Namun, dalam beberapa tahun terakhir, pemerintah China telah melakukan lebih banyak upaya untuk melindungi pekerja China dari keadaan buruk yang ditimbulkan oleh ekonomi pertunjukan. Di bawah panji pengembangan “Kesejahteraan bersama“Drive, syarikat internet utama domestik diberitahu pada September 2021 dan mereka akan diminta untuk menandatanganiKontrakKerjasama dengan pekerja gig mungkin menandakan peralihan penting dalam kerja berasaskan platform China.

Walau bagaimanapun, walaupun terdapat perubahan dalam sikap rasmi, platform itu mungkin kekal sebagai penyedia pekerjaan utama di negara ini pada tahun yang akan datang dan seterusnya, walaupun terdapat lebih banyak pengawasan dan formalisasi hubungan ekonomi.

Tiada lagi monopoli

Elemen utama ekonomi platform termasuk kesan rangkaian, fenomena bahawa nilai perkhidmatan atau produk meningkat apabila jumlah pengguna meningkat. Tanpa campur tangan peraturan yang disasarkan, keadaan ini selalu membawa kepada monopoli pasaran.

Selama bertahun-tahun, syarikat teknologi terkemuka China-terutamanya Alibaba dan Tencent-telah berkembang menjadi syarikat gergasi industri yang sebenar, masing-masing kini merangkumi pelbagai perkhidmatan dan produk yang merangkumi ekosistem digital China. Walau bagaimanapun, tempoh pertumbuhan yang tidak terkawal yang telah lama dinikmati oleh syarikat-syarikat ini nampaknya akan berakhir.

DalamAprilTahun lalu, Alibaba dikenakan hukuman antimonopoli yang besar yang mengharuskannya menghasilkan $2.8 bilion kerana didakwa mengancam persaingan pasaran dengan menerapkan amalan eksklusif di laman web e-dagangnya. DalamOktober, Platform penghantaran makanan Meituan menerima denda AS $530 juta setelah dituduh melakukan monopoli serupa. Petunjuk awal menunjukkan bahawa kaedah ini akan berterusan sehingga 2022.

Pada 5 Januari, negeri yang disokongHarian EkonomiDikeluarkan secara meluasFailBerjudul “Ekonomi Platform Akan Sangat Berintegrasi dengan Ekonomi Sebenar”, sambil memuji kebajikan platform digital dalam memperkasakan masyarakat setempat untuk meningkatkan potensi ekonomi, ia juga meminta pengetatan lebih lanjut:” Dalam mencegah pengembangan modal yang tidak teratur, antimonopoli, keselamatan data dan perlindungan Di bawah syarat peraturan privasi, industri Internet telah mengucapkan selamat tinggal pada tahap pertumbuhan biadab. “

Di samping itu, artikel baru-baru ini yang ditulis oleh Presiden XiDiterbitkanDalam jurnal teori partiBuah musim luruhSabtu meminta penghentian pembangunan negara yang dianggap “tidak sihat” dan pencegahan “pengembangan monopoli dan modal yang tidak teratur”.

Keadaan pemenang-mengambil-semua masa lalu seolah-olah akan berakhir tidak lama lagi. Tambahkan usaha baru-baru ini untuk menguasai ekonomi pertunjukan dan menjinakkan perkhidmatan cadangan algoritma yang kuat, dan wajar untuk mengatakan bahawa permainan bola baru sedang berlangsung. Perkhidmatan cadangan algoritma sebelum ini menjadi tulang belakang ekonomi platform China.