Mengapa pengasas NIO hilang dari radar

Pada akhir bulan Jun, ketika Xiaopeng dan pengasas Li Automobile sibuk berinteraksi di media sosial, pengasas dan ketua NIO William Lee menyimpan profil rendah. Xiaopeng dan Li Automobile adalah dua daripada tiga syarikat permulaan kereta elektrik China yang terkenal, termasuk NIO, yang memasarkan barisan kereta elektrik terbaru mereka.

Tidak seperti ketua Xiaopeng He Xiaopeng dan ketua Li Auto Li Xiang-kedua-duanya adalah pengaruh media sosial yang aktif-Neo’s Li jarang aktif di media sosial dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun trio itu muncul sebagai pemimpin global dalam kenderaan elektrik.

Perbualan antara pengasas Xiaopeng Heli Automobile di media sosial memberi tumpuan kepada relay pemasaran barisan kereta elektrik terbaru mereka (sumber: akaun Weibo He Xiaopeng)

Penjualan kumulatif NIO dan Xiaopeng telah melebihi 200,000, dan Li Auto juga dijangka mencapai 180,000 penjualan. Di samping itu, ketiga-tiga syarikat permulaan kini memegang simpanan tunai lebih daripada 40 bilion yuan ($5.97 bilion), menurut pendedahan kewangan suku pertama.

Walaupun menjadi pertapa media sosial, NIO‘s Lee telah aktif dalam kumpulan pengguna jenama kereta elektrik, muncul di acara pelancaran produk baru dan, mungkin yang paling ketara, terus menghadiri forum automotif domestik utama tahunan.

Sehingga 2021, Li mengambil bahagian dalam Forum Buku Biru Automotif China (CABF) selama lima tahun berturut-turut, di mana anak poster kekuatan baru dalam pembuatan kereta elektrik China membuka jalan kereta China dengan beberapa petikan bijak yang banyak dikutip.

Walaupun begitu, pengasas NIO akan absen dari CABF tahun ini, yang dijadualkan pada 7-9 Julai di Wuhan, wilayah Hubei China tengah.

Selama bertahun-tahun, pengasas Tesla Jawapan Cina telah bergelombang.

Pada awal Mei 2017, Xu Heyi, yang kemudian menjadi ketua Kumpulan BAIC, mengatakan pada CABF tahunan dengan tema peningkatan bahawa dia tidak yakin, tetapi juga iri, terhadap jenama kenderaan elektrik baru Neo dan pengasasnya William Lee.

Pada masa itu, model pengeluaran pertama NIO-ES8-belum tersedia. Tetapi Lee telah memutuskan untuk mendasarkan masa depan syarikatnya pada pemikiran yang berpusatkan pengguna.

NIO ES8 (Kredit gambar: NIO)

Pada tahun 2018, ketika kumpulan pertama kekuatan automotif baru mula menyampaikan produk, beberapa di antaranya dipamerkan di Beijing Auto Show, Li Shufu, pengasas magnet kereta tradisional Geely, tiba-tiba mengecam kekuatan baru dan menuduh kenderaan elektrik Internet membingungkan orang biasa.

Li dari NIO secara implisit membalas komen pengasas Geely, dengan mengatakan bahawa ketika Li mengasaskan Geely 20 tahun yang lalu, dia menggambarkan sebuah kereta sebagai gabungan empat roda dengan dua baris sofa. Namun, pengasas NIO bertanya: Mengapa pengasas Geely menganggap pembuat kereta baru itu tidak boleh dipercayai?

Pada tahun 2019, dengan trend menurun di seluruh industri, Tesla China boleh dikatakan berjalan dengan ketat. Pada CABF 2019, William Lee merenungkan keberanian-tema forum-membedah keberanian sebagai panggilan bangun untuk inovasi menyeluruh, perbaikan radikal dan terobosan.

Kemerosotan pasaran yang berterusan, ditambah dengan pelaburan yang ketat dan wabak pneumonia mahkota baru sekali dalam satu abad pada tahun 2020, jelas telah memberi tamparan hebat kepada syarikat baru. Nasib baik, pada akhir Februari 2020, NIO menandatangani perjanjian rangka kerja kerjasama dengan pemerintah kota Hefei di wilayah Anhui di timur China. Sejak itu, NIO memilih Hefei sebagai lokasi ibu pejabatnya di China.

Pada CABF 2020, William Lee percaya bahawa inovasi dan inovasi adalah keabadian sebuah syarikat. Dia menganggarkan bahawa pasaran arus perdana global untuk kereta premium akan menyusut untuk menampung hanya lima pembuat kenderaan dalam 10 tahun akan datang.

Didorong oleh rasa krisis yang begitu tajam, NIO telah memperoleh kehidupan baru, dan produknya menduduki tempat pertama dalam kedudukan penjualan kenderaan elektrik baru pada separuh pertama 2021.

Pada CABF tahun lalu-tema forum tahunan adalah untuk memastikan kepemimpinan-pengasas NIO menekankan perlunya mengembangkan kemahiran berfikir jangka panjang, baik untuk dirinya sendiri dan syarikat.

Beliau berkata bahawa banyak kesilapan syarikat dan sebahagian besar “tuisyen” yang dibayar adalah disebabkan oleh pemikiran yang kurang bijak dan tidak mencukupi.

Namun, nampaknya NIO masih membayar harganya.

Sepanjang bulan Jun, ketika William Lee hampir tidak dapat dilihat, NIO mendapati dirinya terperangkap dalam banyak kekeliruan. Dalam laporan pada 28 Jun,Penjual pendek Grizzly Research mendakwa NIO bermain permainan perakaunan untuk meningkatkan pendapatannyaIni telah menyokong kenaikan harga sahamnya sejak tahun 2020.

Serangan penjual pendek berlaku beberapa hari kemudianKemalangan mautSalah satu kenderaan ujian NIO jatuh dari tingkat tiga pejabat syarikat Shanghai, membunuh dua pemandu ujian.

Pada awal bulan Jun, NIO didakwa disaman oleh Audi di Jerman, menuduh dua model NIO-ES6 dan ES8-melanggar hak tanda dagangan Audi S6 dan S8.

Lihat juga:Audi menyaman NIO kerana melanggar nama kereta

Lebih membimbangkan, dari segi penghantaran, NIO hanya menduduki tempat keempat dalam ranking kuasa baru kereta elektrik China pada bulan Jun. NIO menghantar 12,961 kenderaan pada bulan Jun. Jumlah penghantarannya berjumlah 50,827 dalam tempoh enam bulan pertama.

Sebaliknya, Xiaopeng menghantar 15,295 kereta pada bulan Jun dan 68,983 kereta pada separuh pertama tahun ini, menduduki tempat teratas. Li Auto menduduki tempat ketiga, di belakang jenama kereta elektrik Hozon Auto, Neta.

Ketua Pegawai Kewangan NIO Wei Feng menuduh serangan Grizzly Research sebagai tidak berasas, dengan banyak maklumat yang salah dan kesimpulan yang mengelirukan mengenai NIO.

Tuntutan yang dilaporkan juga menimbulkan keraguan mengenai niat sebenar di sebalik tuntutan itu ketika NIO bersiap untuk memasuki pasaran Eropah pada akhir tahun ini.

Dengan harga jualan rata-rata yang lebih tinggi daripada Audi dan BWM, penurunan penjualan NIO nampaknya diimbangi dengan baik oleh kedudukan premiumnya.

Semua ini membuktikan jatuh bangun yang dilalui oleh Neo yang berusia lapan tahun.

William Lee kali terakhir dilihat di media pada pertengahan bulan Jun. NIO ES7 dilancarkan pada 15 Jun, dan Lee menyebut ES7 sebagai model penghantaran terpantas dalam sejarah syarikat. Ia melancarkan tiga model baru tahun ini, melanggar tradisi satu model setahun pada masa lalu.

NIO akan pergi ke Eropah dan Amerika Syarikat, kata Lee selepas acara pelancaran ES7.

Beliau berkata bahawa China adalah pasaran yang paling kompetitif di dunia dan menyatakan bahawa kelangsungan hidupnya di China memberikan alasan yang menarik untuk kelangsungan hidupnya di Eropah dan Amerika Syarikat.

NIO merancang untuk membawa produk dan perkhidmatannya ke Jerman, Belanda, Sweden dan Denmark pada akhir tahun ini, dan kemudian mengembangkan produk dan perkhidmatannya ke lebih dari 25 negara dan wilayah pada tahun 2025.

William Lee mengatakan pembuat kereta elektrik China akan menjadi jenama global, dan pasaran luar negara akan menjana separuh daripada jumlah penjualannya pada masa akan datang.

Sementara itu, laporan media mendedahkan bahawa Lee telah meninggalkan Amerika Syarikat ketika pengasas NIO meneruskan perjalanannya yang kasar tetapi berani dengan kereta elektrik.