Meituan menggabungkan perniagaan pembelian kumpulan e-dagang dan komuniti

Menurut laporan media domestik, perniagaan e-dagang gergasi penghantaran makanan China Meituan baru-baru ini bergabung dengan perniagaan membeli kumpulan komuniti syarikat Meituan SelectKewangan sebelasPada 24 Ogos, memetik orang yang mengetahui perkara itu.

Perniagaan e-dagang dan pembelian kumpulan dilancarkan pada tahun 2020. Dalam dua tahun terakhir, Meituan telah meningkatkan pelaburannya dalam perniagaan pembelian kumpulan. Banyak orang percaya bahawa perniagaan pembelian kumpulan adalah titik pertumbuhan baru. Perniagaan e-dagang Meituan adalah perniagaan yang agak kecil. Dalam laporan pendapatan Meituan, perniagaannya terbahagi kepada tiga kategori utama: penghantaran makanan, di kedai, hotel & perjalanan, inisiatif baru dan lain-lain (termasuk Select, Instashopping dan Grocery). Laporan kewangan tidak menyebut perniagaan e-dagang secara berasingan.

Banyak orang dalam Meituan menyebutkan bahawa walaupun perniagaan e-dagang mempunyai pintu masuk utama di Meituan, ia tidak berkembang dengan baik, dengan lebih sedikit pengguna, lebih sedikit pesanan, dan lebih sedikit pedagang, dan tidak memiliki popularitas keseluruhan dalam industri. Namun, ruang lingkupnya bertindih dengan Meituan Selection, yang memberikannya kemampuan untuk mengembangkan perkongsian.

Orang dalam industri runcit mengatakan bahawa Meituan Selection dan e-commerce merangkumi perkhidmatan penghantaran yang berbeza yang menjadi perhatian dalam jangka masa yang berbeza. Di bawah susun atur strategik “runcit + teknologi”, integrasi ini adalah cara untuk memaksimumkan sumber dan faedah.

Penggabungan perniagaan pembelian kumpulan e-dagang dan komuniti telah ditubuhkan untuk beberapa waktu. Pada bulan April tahun ini, Meituan Select menangguhkan perkhidmatan di stesennya di Beijing, dan kemudian menguji perniagaan penghantaran hari berikutnya di Beijing.

Meituan sudah menjadi gergasi dalam bidang perkhidmatan kehidupan tempatan, dan perniagaan penghantaran makanannya menyumbang pendapatan utama syarikat. Pada masa ini, bahagian pasaran domestik segmen penghantaran makanannya telah melebihi 60%, tetapi sukar bagi sektor ini untuk berkembang.

Lihat juga:Meituan mempamerkan produk inovatif pada Persidangan Ekonomi Digital Global 2022

Syarikat juga secara aktif mengurangkan kos dan membuka perniagaan baru. Laporan kewangan Meituan 2021 menunjukkan bahawa disebabkan oleh pelaburan berterusan dalam perniagaan baru, kerugian bersih yang disesuaikan pada tahun 2021 adalah 15.6 bilion yuan (AS $2.27 bilion). Sejak April tahun ini, Meituan Select telah berturut-turut menutup sejumlah laman web serantau untuk mengurangkan kerugian.