Meituan mempamerkan produk inovatif pada Persidangan Ekonomi Digital Global 2022

Pada Persidangan Ekonomi Digital Global 2022 pada 29 Julai, Meituan, platform perkhidmatan e-dagang terkemuka di China, memberi tumpuan kepada peruncitan segera yang dilahirkan di bawah ekonomi digital, danMenunjukkan banyak produk seperti kenderaan penghantaran automatik, drone, restoran pintar, dan farmasi pintar.

Chen Rongkai, naib presiden Meituan, mengatakan bahawa di bawah strategi “runcit + teknologi”, syarikat berharap dapat dengan cepat mempromosikan peningkatan kecekapan runcit barang dan perkhidmatan berdasarkan inovasi teknologi dalam lebih dari 200 senario. Di samping itu, syarikat berharap dapat memenuhi pelbagai keperluan pengguna China dengan lebih baik, sambil membantu lebih banyak perniagaan berintegrasi dengan ekonomi digital dengan lebih baik.

Farmasi pintar 24 jam Meituan bertujuan menyelesaikan masalah berkaitan operasi 24 jam termasuk penggunaan pengecaman visual, kawalan automatik dan ciri-ciri lain. Perkhidmatan ini akan membolehkan orang ramai membeli ubat-ubatan dan keperluan lain di luar waktu perniagaan biasa.

Sehingga Jun 2022, drone Meituan telah mula beroperasi di 4 daerah perniagaan di Shenzhen, meliputi lebih dari 10 komuniti dan bangunan pejabat, melayani hampir 20,000 penduduk, dan menyelesaikan lebih dari 58,000 pesanan. Pada masa ini, perniagaan pengedaran drone Meituan telah mencapai transaksi dengan puluhan jenama dalam pelbagai kategori seperti makanan, minuman, dan buah segar, dan kemungkinan lain akan diterokai di masa depan.

Meituan telah menumpukan penyelidikan teknologinya ke lebih dari 200 bidang perkhidmatan penghidupan masyarakat untuk meningkatkan kecekapan runcit dan melayani pelanggan dengan lebih baik. Laporan kewangan Q1 2022 syarikat menunjukkan bahawa Meituan melabur 4.9 bilion yuan (AS $727 juta) dalam R&D, meningkat 40% berbanding tahun lalu.

Lihat juga:Platform penghantaran makanan China Meituan dan ele.me ditemu ramah oleh pengawal selia pasaran

Untuk menyelesaikan cabaran yang dihadapi oleh peniaga kecil dan sederhana dalam peningkatan digital rantaian bekalan yang berterusan, Meituan melancarkan “Sistem Pengurusan Runcit Baichuan.” Pedagang kini dapat menggunakan pelbagai alat pengurusan digital seperti memilih, pengedaran, inventori, analisis untung rugi dan banyak lagi di telefon pintar mereka.

Di samping itu, pada persidangan ini, Meituan menunjukkan untuk pertama kalinya gambaran keseluruhan sistem data besar syarikat untuk sektor perkhidmatan kehidupan industri. Sistem ini didasarkan pada data penggunaan dan praktik Meituan dalam bidang perkhidmatan kehidupan, dan memvisualisasikan data penggunaan di berbagai kota.