Meituan melihat peningkatan pesanan harian purata menggunakan renminbi digital semasa Festival Musim Bunga

Semasa percutian Festival Musim Bunga 2022, warga di 12 tempat yang mengemudi renminbi digital mengalami kemudahan dan kemudahan penggunaan bentuk konsesi mata wang baru untuk pertama kalinya. Sehingga Isnin, dalam masa tujuh hari dari cuti Festival Musim Bunga,Angka di Meituan Purata jumlah urus niaga harian RMBKenaikan bulan ke bulan adalah 56.4% dari minggu sebelum festival, sementara nilai transaksi RMB digital harian rata-rata Meituan meningkat sebanyak 68.54% dari minggu sebelumnya.

Dengan pengembangan juruterbang renminbi digital, pengguna di kawasan bandar perintis kini dapat menggunakan renminbi digital untuk pembayaran dalam talian dan luar talian. Percutian ini juga merupakan musim penggunaan Festival Musim Bunga berskala besar pertama dengan penyertaan renminbi digital.

Semasa Festival Musim Bunga, Meituan melancarkan serangkaian langkah untuk memastikan bekalan dan mempromosikan penggunaan. Perkhidmatan “penjualan kilat” Meituan dilancarkan semasa Festival Musim Bunga untuk memastikan bekalan minuman, makanan ringan buah dan produk lain yang disukai pengguna semasa festival. Meituan Waimai melancarkan “Spring Festival Shopping Experience” untuk memberi pengguna pelbagai pilihan dan perkhidmatan penghantaran selama 30 minit.

Pelbagai sampul merah dan subsidi elemen digital mendorong penggunaan sepanjang Festival Musim Bunga. Meituan mengatakan bahawa semasa percutian, urus niaga renminbi digital dalam bidang bahan makanan dan katering sangat aktif. Purata pesanan runcit harian Jumlah urus niaga RMB meningkat sekitar 20% dari minggu sebelum percutian.

Menonton filem selalu menjadi salah satu pilihan hiburan kegemaran orang semasa percutian Festival Musim Bunga, dan ini juga merupakan peluang penting bagi industri hiburan untuk pulih dari wabak ini. Menurut statistik terbaru yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Filem Nasional, jumlah box office filem China semasa Festival Musim Bunga melebihi 6.035 bilion yuan (AS $948 juta).

Lihat juga:Meituan Outer Buy membuka saluran pembayaran RMB digital

Sebelum pelancaran filem bertema Tahun Baru Imlek, Meituan membuka sepenuhnya saluran pembayaran RMB digital untuk persembahan filem, dan juga mengeluarkan kupon diskaun untuk menarik lebih banyak penonton. Data menunjukkan bahawa semasa Festival Musim Bunga, jumlah purata transaksi RMB digital harian untuk filem di Meituan meningkat lebih dari 4 kali ganda berbanding minggu sebelum percutian.