Meituan melancarkan rancangan mini untuk perjalanan

Meituan, platform perkhidmatan Internet yang berpusat di Beijing, baru-baru ini melancarkan program mini perjalanan, lapor Technology Planet. Pada akhir bulan Jun, nama program mini diubah dari “Meituan Taxi Marketing Account” menjadi “Meituan Taxi”.

Seperti aplikasi Meituan Taxi, program mini baru ini menawarkan perkhidmatan pemeriksaan pintar dan 23 model kereta yang berbeza.

Lihat juga:Perkhidmatan teksi Meituan kembali dalam talian di App Store dalam tinjauan Didi

Perkembangan ini menandakan kembalinya Meituan Taxi secara senyap-senyap, setelah Meituan Taxi menarik diri dari pelbagai kedai aplikasi pada Mei 2019. Pada 10 Julai, Meituan melancarkan platform perjalanan dalam talian versi 2.0 ke kedai aplikasi Apple. Perlu diperhatikan bahawa sejak 8 Julai, banyak pengguna Beijing telah menerima pesanan dari Meituan Taxi yang mengundang mereka untuk menggunakan aplikasi tersebut, yang menandakan debut perkhidmatan Meituan Taxi di ibu kota.

Pada 13 Julai, Meituan mengumumkan bahawa ia telah memperuntukkan dan menerbitkan 11.353 juta saham langganan kepada Tencent, yang bermaksud bahawa saham langganan Tencent Meituan telah meningkat kepada 0.2% daripada modal saham terbitannya.

Didi Chuxing, syarikat gergasi teksi dalam talian China, berada di bawah pemeriksaan keselamatan oleh pegawai berikutan serangkaian masalah privasi pengguna. Syarikat yang bersaing di pasaran, seperti Autonavi dan T3 Travel, telah merebut peluang untuk merekrut pemandu dan kakitangan R&D secara dalam talian.