Meituan dan Hello antara syarikat teknologi yang mempromosikan revitalisasi Shanghai

Setelah berminggu-minggu penutupan ketat yang bertujuan untuk mengawal wabak pneumonia mahkota baru, pemerintah Shanghai baru-baru ini memperkenalkan serangkaian kebijakan yang bertujuan untuk menghidupkan kembali ekonomi kota.Platform digital utama yang menyediakan perkhidmatan harian kepada warga Shanghai juga telah mengambil langkah untuk menyokong usaha iniTermasuk Meituan Waimai, Didi Global, Saicmobility, T3 Travel, Hellobike, dll.

Data takeaway Meituan menunjukkan bahawa lebih daripada 30% peniaga katering di Shanghai telah meneruskan penghantaran makanan dalam talian. Untuk lebih membantu pedagang menyambung semula kerja dan pengeluaran dan mengatasi kesulitan bersama, Meituan Waimai mengumumkan pada 31 Mei bahawa ia akan melabur 40 juta yuan (5.976 juta dolar AS) untuk menubuhkan pasukan “Rakan Penyampaian Makanan dan Penyambungan Semula” untuk menyediakan lebih dari 10,000 pedagang Shanghai berkualiti tinggi. “Perkhidmatan butler penghantaran makanan”. Di samping itu, platform ini akan melabur lebih daripada 600 juta yuan (AS $89.64 juta) dalam subsidi, yang bertujuan untuk menyelesaikan masalah pengedaran pedagang dan merangsang penggunaan dalam talian.

Untuk memenuhi keperluan warga Shanghai dengan lebih baik, Meituan Maicai mengatakan akan meningkatkan usaha pengambilan pekerja dan melabur lebih banyak usaha untuk mempromosikan penyambungan semula kerja dan pengeluaran. Di samping itu, terdapat ribuan kategori produk yang dijual di platform. Varieti baru yang dilancarkan pada bulan Mei menyumbang lebih dari 10%. Selain produk baru bermusim, produk akuatik segar juga dijual secara beransur-ansur.

Lihat juga:Kerajaan Shanghai mengumumkan pelan tindakan pemulihan ekonomi

Dari segi platform perjalanan, Didi Global telah menyediakan “kod lokasi” untuk pemandu. Pemandu perlu menghantar kod tempat di dalam kereta dan memuat naik sijil “antigen & asid nukleik” sebelum memulakan pemanduan. Dia hanya boleh memandu kereta jika tidak ada kelainan. Di samping itu, syarikat juga telah menyediakan 5 tempat pembasmian kuman untuk menyediakan bahan perlindungan wabak dan perkhidmatan pembasmian kuman kepada pemandu secara percuma.

Sebelum ini, Didi menubuhkan armada sokongan anti-wabak di Shanghai Xuhui, Jing’an, Yangpu, Minhang dan daerah-daerah lain, mengangkut hampir 4,500 pesakit dan bahan pencegahan wabak pada satu masa, dan mengangkut lebih dari 130,000 bekalan perubatan pada masa yang sama, dengan jarak tempuh lebih dari 400,000 kilometer.

T3 Travel mengumumkan bahawa platform ini akan beroperasi semula seperti biasa di Shanghai pada 1 Jun. Syarikat ini telah menubuhkan sejumlah tempat pembasmian kuman di Shanghai untuk mengedarkan bahan pembasmi kuman dan bahan anti-wabak lain kepada pemandu secara percuma, dan menyediakan perkhidmatan pembasmian kuman kenderaan percuma.

Saicmobility menyatakan bahawa perjalanan dalam talian dan operasi perniagaannya yang lain di Shanghai (kecuali kawasan berisiko sederhana dan tinggi) akan disambung sepenuhnya dan teratur mulai jam 0:00 pada 1 Jun. Mulai hari yang sama, warga Shanghai dapat menempah perjalanan melalui APP syarikat.

Sehingga 31 Mei, hampir 60% kakitangan operasi dan penyelenggaraan barisan hadapan pasukan perniagaan Haro Travel Shanghai telah kembali bekerja. Dianggarkan bahawa lebih daripada 70% kakitangan perniagaan akan kembali ke pasukan operasi dan penyelenggaraan barisan depan pada 1 Jun, yang bertanggungjawab untuk penjadualan dan pembasmian kuman basikal di Shanghai. Platform ini akan melakukan tugas pembasmian kuman basikal dalam pengurusan grid untuk memastikan bahawa tidak kurang dari 3,000 basikal dibasmi kuman setiap hari di setiap kawasan. Pengguna yang haknya terjejas semasa wabak ini juga akan diberi pampasan dengan sewajarnya.

Sejak pusingan pencegahan dan kawalan wabak ini, Saicmobility telah menubuhkan pasukan armada sokongan anti-wabak untuk memenuhi keperluan CDC untuk kenderaan dan pemindahan sampel asid nukleik. Sehingga 27 Mei, pasukan telah menyelesaikan lebih daripada 5,000 tugas, dan jumlah jam kerja anti-wabak telah melebihi 20,000 jam.