Meituan akan melancarkan perkhidmatan butler penghantaran makanan restoran, mempercepat pertumbuhan perkhidmatan bawa pulang

Menurut berita dari DoNews pada 23 Jun, Meituan mengumumkan bahawa ia akan melancarkan “perkhidmatan butler penghantaran makanan” untuk memberikan sokongan operasi bawa pulang percuma ke restoran kecil dan sederhana di seluruh negara.

Dilaporkan bahawa pendapatan fasa pertama “Perkhidmatan Butler Penghantaran Makanan” tahun ini akan menjadi sekitar 232,000 dolar AS, memberikan sokongan operasi dalam talian percuma selama 3 bulan untuk 30,000 restoran kecil dan sederhana. Pada masa ini, 25 bandar perintis dan 6000 kedai telah mengambil bahagian dalam rancangan ini, dan jumlah transaksi penghantaran makanan restoran yang mengambil bahagian telah meningkat rata-rata lebih dari 50%.

Orang yang berkaitan dengan Meituan mengatakan bahawa tidak seperti operasi katering tradisional, perkhidmatan butler penghantaran makanan terutama untuk operasi restoran dalam talian. Mereka akan menggabungkan data dari operasi pengedaran serupa di daerah perniagaan untuk mengenal pasti masalah dengan operasi restoran dalam talian dan mencadangkan penyelesaian untuk membantu mengoptimumkan operasi.

Feng News mengatakan bahawa dalam perniagaan katering restoran, penghantaran makanan menjadi semakin penting. “Laporan Pembangunan Pasar Penghantaran Makanan China 2020” menunjukkan bahawa dari tahun 2015 hingga 2019, ukuran pasaran pasar penghantaran makanan China menunjukkan arah aliran meningkat yang pesat, dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun 45.46%. Pada akhir tahun 2020, skala transaksi pasaran penghantaran makanan nasional mencapai sekitar 13.2 bilion dolar AS, dan lebih daripada 670,000 syarikat berkaitan penghantaran makanan baru ditambahkan.

Pada tahun 2015, Meituan hanya mempunyai 15,000 penunggang berdaftar, tetapi Meituan dan ele.me adalah dua platform penghantaran makanan terbesar di China. Bersama-sama, kedua-duanya menempati lebih dari 90% pasaran China.

MenurutBBCKerana masalah yang disebabkan oleh wabak pneumonia mahkota baru, jumlah penunggang penghantaran makanan di China sebenarnya meningkat. Meituan baru-baru ini mendedahkan bahawa 10 juta penunggang telah didaftarkan di platformnya. Banyak penunggang juga menghantar bekalan perubatan dan keperluan harian kepada penduduk. Sebilangan netizen mengatakan bahawa semasa wabak ini, orang Cina dapat tinggal di rumah dengan tenang, berkat sistem penghantaran makanan yang maju.

Lihat juga:Menurut laporan, semasa Festival Musim Bunga, perkhidmatan penghantaran makanan Ele.me menghadapi kritikan berat kerana sistem ganjaran yang tidak masuk akal

Perkhidmatan penghantaran makanan dalam talian di seluruh dunia dijangka bernilai $109.38 bilion pada tahun 2028, menurut laporan yang dikeluarkan oleh Evolve Business Intelligence, dengan kadar pertumbuhan kompaun yang diproyeksikan sebanyak 19.63% dari tahun 2020 hingga 2028.