Majlis Negeri China melancarkan Program Kecergasan Nasional untuk mempromosikan transformasi digital industri sukan

Majlis Negeri China mengeluarkan notis pada 3 Ogos yang meminta promosi komprehensif program kecergasan kebangsaan lima tahun yang baru. Antaranya, dicadangkan bahawa pada tahun 2025, bahagian orang yang sering mengambil bahagian dalam latihan fizikal akan meningkat dari 37.2% menjadi 38.5%, dan industri sukan harus melihat nilai 5 trilion yuan dengan sewajarnya.

Menurut “Pemberitahuan”, untuk mempromosikan tahap pengembangan kecergasan nasional yang lebih tinggi, negara akan memulai dengan lapan tugas utama: meningkatkan bekalan kemudahan kecergasan nasional, mempromosikan aktiviti kecergasan untuk kumpulan utama seperti orang muda dan orang tua, dan menyokong perkembangan industri sukan secara keseluruhan.

Menjelang tahun 2035, banyak orang akan menikmati keadaan sukan dan kecergasan yang lebih baik dan selesa, dan kemudahan kecergasan akan meliputi lebih banyak daerah, bandar, kampung pentadbiran dan komuniti dalam radius 15 minit berjalan kaki, dengan rata-rata 2.16 sukan per 1.000 orang Pengajar.

Dalam beberapa tahun akan datang, lebih daripada 2,000 taman sukan, pusat kecergasan awam, dan stadium awam akan dibina dan diperluaskan di seluruh negara, dan lebih daripada 5,000 tempat dan peralatan kecergasan kebangsaan di bandar akan dipasang. Di samping itu, beberapa gelanggang luncur ais yang besar akan dibina, dan lebih daripada 1,000 stadium awam akan menerima peningkatan digital di luar infrastruktur bukan digital.

“Pemberitahuan” tersebut menyatakan bahawa industri sukan harus mempercepat transformasi digital, mendorong cloudification perusahaan sukan, dan pemberdayaan data di seluruh rantai industri. Di samping itu, pelaksanaan sistem tinjauan pemantauan kecergasan nasional dan kuliah kecergasan saintifik dalam talian. Dan menggalakkan bintang sukan dan profesional sukan lain untuk mengambil bahagian dalam aktiviti promosi kecergasan.

Program promosi kecergasan belia perlu dilancarkan, bersama dengan sukan untuk menangani miopia, obesiti dan masalah kesihatan lain yang lazim di kalangan remaja. Pada masa yang sama, keperluan standard untuk kemudahan dan peralatan untuk kanak-kanak di bawah umur telah diperbaiki lagi untuk memastikan satu jam waktu latihan di dalam dan di luar sekolah setiap hari.

Lihat juga:Keep, aplikasi kecergasan paling popular di China, bernilai $2 bilion selepas pusingan pendanaan baru: Laporan

Dari segi langkah-langkah perlindungan, “Pemberitahuan” mengharuskan pemerintah daerah di atau di atas tingkat daerah untuk memasukkan kebugaran nasional ke dalam rancangan pembangunan ekonomi dan sosial mereka, dan merumuskan dan mengeluarkan rancangan kebugaran nasional untuk dilaksanakan di wilayah mereka.