Mahkamah Sweden tolak rayuan Huawei

Mahkamah Rayuan Pentadbiran Stockholm Sweden mengumumkan pada hari RabuIa menolak rayuan syarikat telekomunikasi China Huawei, menyokong keputusan mahkamah rendah yang melarang Huawei menjual infrastruktur rangkaian mudah alih 5G di China. Huawei belum menyatakan apakah ia akan melanjutkan banding, tetapi mengatakan syarikat itu “akan menganalisis keputusan pengadilan dan menilai langkah selanjutnya, termasuk mengambil langkah-langkah hukum lain untuk melindungi haknya di bawah kerangka hukum Sweden dan Kesatuan Eropah.”

Pada bulan Oktober 2020, Pentadbiran Pos dan Telekomunikasi Sweden (PTS) melarang syarikat yang mengambil bahagian dalam lelongan spektrum 5G daripada menggunakan peralatan rangkaian telekomunikasi 5G yang disediakan oleh dua syarikat China, Huawei dan ZTE, kerana kebimbangan mengenai apa yang disebut “keselamatan negara”. Setelah Huawei mengajukan gugatan terhadap keputusan itu, pengadilan Sweden pada satu ketika meminta moratorium, tetapi ditegakkan.

Pada bulan Jun tahun lalu, setelah mahkamah pentadbiran rendah Stockholm menolak tuntutan Huawei yang berkaitan, Huawei terus mengajukan PTS ke Mahkamah Rayuan Pentadbiran Stockholm pada bulan Januari tahun ini dengan alasan bahawa pemerintah Sweden “melanggar undang-undang pentadbiran dan undang-undang EU, serta barang dan perkhidmatan. Prinsip peredaran bebas di pasaran dalaman EU”.

“Adalah adil untuk menganggap bahawa penggunaan produk Huawei dalam fungsi teras rangkaian 5G akan membahayakan keselamatan Sweden,” kata Mahkamah Rayuan Pentadbiran Stockholm dalam keputusan arbitrase. Mahkamah berpendapat bahawa larangan terhadap Huawei tidak melanggar undang-undang Sweden atau antarabangsa. Menurut keputusan terbaru, peralatan 5G yang dipasang oleh Huawei di Sweden perlu dikeluarkan pada 1 Januari 2025.

Lihat juga:Meta, Huawei, Alibaba University College, dan lain-lain menubuhkan Forum Standard Meta-Universe

Sweden adalah negara kedua di Eropah-dan pertama di Uni Eropah-setelah Inggris yang secara terbuka melarang produk Huawei untuk infrastruktur jaringan 5Gnya. Analisis media percaya bahawa, di satu pihak, keputusan ini menghancurkan harapan Huawei untuk mencapai penggunaan pengembangan di Eropah. Dijangkakan bahawa kerugian keuntungan komersial Huawei di pasaran 5G Sweden akan mencapai sekitar 5 bilion kronor Sweden (492 juta dolar AS). Sebaliknya, keputusan itu mungkin memberi kesan kepada hubungan ekonomi dan perdagangan dua hala. Syarikat telekomunikasi Sweden Ericsson sebelumnya mengatakan keputusan mahkamah “boleh memberi kesan buruk terhadap kepentingan ekonomi Sweden dan industri Sweden, termasuk kepentingan ekonomi Ericsson”.

Januari lalu,Beberapa laporan media SwedenMengatakan bahawa Amerika Syarikat telah menekan Sweden untuk melarang Huawei daripada mengambil bahagian dalam pembinaan rangkaian 5Gnya. Pada masa itu, jurucakap Kementerian Luar Negeri China menyatakan bahawa pencapaian dan kelebihan utama syarikat-syarikat China yang relevan dalam bidang 5G jelas bagi semua orang. Diharapkan negara-negara yang relevan dapat membezakan yang benar dari yang salah dan memberikan keadilan, keadilan, keterbukaan, ketelusan dan tidak diskriminasi untuk operasi, pengembangan dan kerjasama perusahaan yang normal. Persekitaran perniagaan.