Mahkamah India mencabut larangan Vivo, mengatakan OPPO menghindari cukai import

MenurutReutersPada 13 Julai, sebuah mahkamah India mencabut pembekuan akaun bank pembuat telefon pintar vivo oleh agensi jenayah kewangan negara itu dan memerintahkan syarikat China untuk memberikan jaminan bank sebanyak $119 juta.

Sebelumnya, 119 akaun bank yang berkaitan dengan operasi vivo India dan sekutunya, yang memegang 4.65 bilion rupee India ($58.59 juta), dibekukan sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap dakwaan pengubahan wang haram.

Vivo juga sebelum ini memohon mahkamah di New Delhi membatalkan keputusan agensi penguatkuasaan undang-undang negara itu membekukan akaun banknya. Menurut dokumen mahkamah, vivo menyebutnya tidak sah dan akan membahayakan operasi perniagaan syarikat.

Lihat juga:Vivo China Tanggapi Investigasi Direktorat Hukum India terhadap Dinas Lokal

Laporan lainReutersPada 13 Julai, siasatan oleh Agensi Perisikan Cukai India mendapati bahawa pengeluar telefon pintar China OPPO menghindari tarif berjumlah lebih dari 43.9 bilion rupee (AS $551 juta).

Penyiasat India menemui bukti bahawa OPPO salah menggunakan pengecualian cukai ke atas produk import yang digunakan untuk pengeluaran telefon bimbit. Di samping itu, royalti yang dibayar oleh syarikat itu tidak ditambah kepada nilai transaksi barangan import seperti yang dikehendaki oleh undang-undang India.

Notis telah dikeluarkan kepada OPPO India untuk membayar tarif yang diperlukan. Perkhidmatan Perisikan Hasil juga mencadangkan hukuman terhadap OPPO India, pekerjanya dan OPPO China, kata kenyataan pemerintah, tanpa mengulas lanjut.

Sejak awal tahun ini, beberapa pengeluar telefon pintar China, termasuk Huawei dan Xiaomi, telah disiasat oleh pelbagai jabatan dalam kerajaan India.