Luckin Coffee memperoleh keuntungan di pasaran kejam

Tech Planet melaporkan pada hari Khamis bahawa Luckin Coffee mula menguntungkan pada bulan Mei, yang bermaksud ia telah mencapai sasaran tahunannya lebih awal dari jadual. Luckin Coffee enggan mengulas.

Seorang pekerja Luckin berkata selepas pengumuman itu, pengerusi syarikat Guo Jin menetapkan matlamat yang lebih agresif.

Kejayaan Luckin sekali lagi membuktikan potensi pasaran kopi.

Syarikat itu menangguhkan semua rancangan pengembangannya setelah terlibat dalam penipuan kewangan. Pada asalnya dirancang untuk membuka 10,000 kedai pada tahun 2021. Kemudian mengubah strategi untuk memastikan jumlah kedai tetap sama pada akhir tahun 2020. Syarikat ini mempunyai 3,949 kedai yang dikendalikan sendiri dan 1,175 kedai francais di China pada 31 Mei 2021, dan merancang untuk membuka 4,800 hingga 6,900 lagi pada tahun 2023.

Pada akhir bulan Jun tahun ini, syarikat mengeluarkan semula laporan tahunan 2019 yang diaudit semula. Antaranya, Ruixing mengalami kerugian operasi sebanyak 3.212 bilion yuan pada tahun 2019, meningkat 101% daripada kerugian 1.598 bilion yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2018. Walau bagaimanapun, bahagian kerugian operasi dalam pendapatan turun dari 190% pada tahun 2018 kepada 106% pada tahun 2019.

Lihat juga:Diwarnai skandal penipuan, Luckin Coffee mencari jalan keluar

Hingga kini, syarikat belum mengeluarkan semula laporan kewangan 2020. Namun, ia telah berjanji untuk melepaskan laporan tahunannya secepat mungkin dan secara beransur-ansur meneruskan pendedahan laporan kewangan yang normal.

Pada bulan Disember tahun lalu, laporan yang diserahkan kepada pengadilan oleh Luckin Coffee dan Pelikuidasi Sementara menunjukkan bahawa sejak Mei 2020, keuntungan Luckin telah mulai meningkat, dan pada bulan Ogos ia mencapai titik impas di tingkat kedai untuk pertama kalinya.

Luckin adalah pemimpin dalam pasaran kopi. Dengan cara ini, Tims dan McDonald’s McCoffee sedang mempelajari model perniagaan Luckin.

Walau bagaimanapun, syarikat itu juga menghadapi masalah. Menurut Tech Planet, aliran keluar orang serius, dan banyak orang telah digali ke syarikat permulaan Lu Zhengyao, Yikou Technology, untuk berpartisipasi dalam projek keusahawanan katering mi. Untuk menarik dan mengekalkan bakat, Luckin telah memberikan kenaikan gaji yang besar kepada pekerja, sering melebihi 50%. Gaji untuk beberapa jawatan penting meningkat dua kali ganda atau lebih tinggi.