Lima platform membeli kumpulan China didenda 6.5 juta yuan ($1 juta) kerana harga yang tidak betul

Pengawal selia pasaran China telah mengenakan denda sebanyak 6.5 juta yuan ($1 juta) ke atas lima platform pembelian kumpulan komuniti yang dimiliki oleh syarikat Internet domestik terkemuka kerana disyaki membuang harga dan penipuan.

Syarikat permulaan Alibaba “Haotuan”, syarikat e-dagang Pinduoduo‘s” Duoduo Maicai “dan Didi’s” Integrity Optimal “masing-masing didenda 1.5 juta yuan ($232,000) dan Tencent” Shixianghui “didenda 500,000 yuan ($77,000)MenyatakanBerita itu disiarkan di laman web Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasaran pada hari Rabu.

Selepas dua bulan penyiasatan, pengawal selia memutuskan bahawa syarikat-syarikat ini menggunakan kelebihan modal secara tidak adil untuk menjual barangan di bawah kos, yang melanggar peraturan harga Republik Rakyat China. “[Tindakan ini] mengganggu pesanan pasaran dan merosakkan hak dan kepentingan sah pengendali lain,” kata pihak berkuasa, sambil menambah bahawa platform tersebut juga menggunakan potongan harga palsu untuk menipu pengguna untuk membeli barang.

Jurucakap pengawal selia pasaran berkata pada sidang akhbar pada hari Khamis bahawa platform membeli kumpulan biasanya menyediakan makanan asas seperti “beg beras” dan “bakul sayuran”, dan kenaikan harga komoditi ini akan merosakkan kehidupan rakyat dan boleh mencetuskan pergolakan ekonomi dan sosial.

Pembelian kumpulan komuniti membolehkan sekumpulan orang, biasanya tinggal di kompaun kediaman yang sama, untuk mendapatkan diskaun melalui pembelian pukal. Amalan ini biasanya dianjurkan oleh pemimpin masyarakat, seperti pengurus kejiranan, pemimpin sosial, atau pemilik kedai serbaneka. Pemimpin ini membuat dan menguruskan kumpulan WeChat, di mana mereka menyelaraskan pesanan dan mengawasi logistik. Seluruh pesanan akan dihantar ke titik berdekatan pada keesokan harinya, di mana pemimpin masyarakat akan menyusunnya ke dalam pesanan untuk setiap penduduk dan biarkan mereka mengambilnya. Pemimpin komuniti direkrut oleh platform dan biasanya memenangi komisen sebanyak 10% daripada jumlah jualan.

Wabak ini telah mempercepatkan trend ini, dengan berjuta-juta orang Cina bergantung kepada sekumpulan pekerja masyarakat untuk membeli makanan dan keperluan semasa sekatan lebih daripada dua bulan pada awal tahun lepas. MenurutIiMedia Research, pasaran pembelian kumpulan komuniti dijangka mencapai 15.6 bilion dolar AS pada tahun 2022, peningkatan tiga kali ganda berbanding tahun 2019.

Lihat juga:Pembelian kumpulan komuniti (runcit): pasaran mesti menang seterusnya di China?

Walau bagaimanapun, pertumbuhan eksplosif pembelian kumpulan komuniti juga telah mencetuskan penapisan oleh pihak berkuasa China yang berkaitan. Pada bulan Disember tahun lepas, Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasaran memanggil enam gergasi teknologi yang terlibat dalam perniagaan, termasuk Alibaba, Tencent dan Meituan, dan memberi amaran kepada mereka untuk tidak menggunakan harga pemangsa, menjual produk palsu, dan menyalahgunakan data pengguna untuk keuntungan.