Li Auto L9 memulakan debutnya dengan harga $68,657

Pada pelancaran produk pada malam Selasa,Li Xiang, pengasas, ketua dan ketua pegawai eksekutif syarikat kenderaan tenaga baru Lee Automobile, melancarkan Lee L9, SUV unggulan pintar yang dibina untuk kegunaan rumah, dijual pada harga 459,800 yuan ($68,657).

Sebagai produk kedua Li Motors, Li L9 ditawarkan dengan susun atur enam tempat duduk dan dilengkapi dengan enjin 1.5 liter, empat silinder, turbo dengan bateri litium NCM 44.5kWh. Ia menyokong jarak pemanduan yang lebih panjang dalam mod EV, dengan jarak 215 kilometer untuk CLTC dan 180 kilometer untuk WLTC. Ditambah dengan pekali seret yang rendah dan kecekapan motor yang tinggi, Li L9 mempunyai jarak CLTC hingga 1.315 kilometer dan jarak WLTC hingga 1.100 kilometer.

Li L9 (sumber gambar: Li Auto)

Semua siri Li L9 dilengkapi dengan suspensi depan double-wishbone dan suspensi belakang lima-pautan sebagai standard, dengan julat pelarasan ketinggian 80mm. Kereta ini dilengkapi dengan sistem dwi-motor, pintar, dan semua roda, dan masa pecutan dari sifar hingga 100km/j hanya memerlukan 5.3 saat.

Sistem pemanduan pintar Li Auto AD Max merangkumi lidar 128 baris ke hadapan, radar gelombang milimeter ke hadapan, enam kamera 8MP, lima kamera 2MP dan 12 radar ultrasonik untuk mewujudkan keupayaan pengesanan 360 darjah.

Sistem pemacu juga menggunakan dua pemproses NVIDIA Orin-X, menjadikan kuasa pengkomputeran komprehensif mencapai 508. Kedua-dua pemproses mempunyai kekuatan pengkomputeran yang berlebihan dan menyokong tahap kemampuan pemanduan pintar yang lebih tinggi.

Li L9 (sumber gambar: Li Auto)

Dari segi keselamatan, Li L9 juga dilengkapi dengan 5 lampu bantuan pemanduan pintar biru untuk menunjukkan status pemanduan pintar kepada pejalan kaki dan kenderaan berdekatan. Sebagai contoh, dalam keadaan parkir valet automatik, pejalan kaki dan kenderaan di sekitar kenderaan dapat diberitahu untuk menjaga jarak yang selamat.

Bateri kereta ini menggunakan teknologi kalis api terkini dan perlindungan pelarian terma. Reka bentuk perlindungan berganda terdiri daripada rasuk perlindungan sisi dan perumahan aloi aluminium untuk memastikan bateri selamat walaupun dalam perlanggaran sisi yang paling teruk.

Pada sidang media itu, Li Xiang juga menyatakan bahawa Lee Automobile akan membuka semua kod sistem AEB yang dikembangkan sendiri, dan setiap pengeluar kenderaan, pembekal, institusi penyelidikan saintifik dan universiti dapat menggunakan kod sumber AEB yang dikemas kini secara percuma.

Lihat juga:Lee Automobile melancarkan fasa kedua Taman Perindustrian Beijing