Lee Motors lulus pendengaran Bursa Saham Hong Kong, membuka pintu untuk penyenaraian berganda

Menurut maklumat yang dikeluarkan pada hari Isnin oleh Hong Kong Exchanges and Clearing Limited (HKEX), sebuah syarikat induk yang memiliki bursa saham Hong Kong, Li telah melalui perbicaraan penyenaraian dengan Goldman Sachs dan CICC sebagai penaja bersama dan UBS sebagai penasihat kewangan.

Pembuat kereta yang berpangkalan di Beijing itu akan berusaha untuk memohon penyenaraian dua peringkat sebagai penerbit struktur hak suara yang berbeza.

Lee Motors adalah pengeluar kenderaan tenaga baru China yang merancang, mengembangkan, menghasilkan dan menjual kenderaan elektrik pintar mewah. Ideal 1 adalah kenderaan elektrik komersial pertama dan satu-satunya syarikat, SUV mewah sederhana dan besar enam tempat duduk yang dilengkapi dengan sistem jarak jauh dan ciri kereta pintar yang canggih.

Li Auto memulakan pengeluaran besar-besaran Ideal One pada November 2019, diikuti dengan pelancaran Ideal One 2021 yang lebih baik pada 25 Mei tahun ini. Sehingga 30 Jun 2021, Lee Automobile telah menghantar lebih daripada 63,000 model ONE yang ideal.

CIC mengatakan bahawa Ideal One dinobatkan sebagai model SUV tenaga baru terlaris di China tahun lalu, dengan pangsa pasar 9.7%. Secara lebih luas, model ini berada di kedudukan keenam di pasaran kenderaan tenaga baru China, dengan bahagian pasaran 2.8%, sementara syarikat itu berada di kedudukan ke-11 di antara jenama kenderaan tenaga baru China.

Di samping itu, kenderaan tenaga baru menyumbang 5.8% daripada jumlah penjualan kenderaan penumpang China tahun lalu, sementara penjualan kenderaan elektrik jarak jauh di pasaran kenderaan tenaga baru domestik hanya menyumbang 2.8%.

Sehingga 30 Jun 2021, Lee Motors mempunyai 97 kedai runcit di bandar-bandar besar di China. Syarikat ini bertujuan untuk menempatkan kedai runcitnya di pusat membeli-belah untuk menjangkau pengguna sasarannya, bukan di CBD atau mercu tanda. Sehingga 31 Mei lalu, Li Auto mengendalikan 36 kemudahan penghantaran dan 27 pusat servis di seluruh negara.

Prospektus menunjukkan bahawa jumlah pendapatan Li Auto pada tahun 2020 adalah 1.4 bilion dolar AS. Walau bagaimanapun, pembuat kenderaan itu juga mengalami defisit, dengan kerugian bersih $23.148 juta pada tahun 2020 dan $54.943 juta pada tiga bulan pertama 2021.

Lihat juga:Lee Auto bertindak balas terhadap khabar angin bahawa produknya mengandungi merkuri